'Vikings' lokt toeristen naar Denemarken

Het succes van de televisiereeks 'Vikings' zorgt volgens de Deense openbare omroep DR voor een stijging in het aantal toeristen in het Scandinavische land. Kijkers zijn benieuwd naar het thuisland van de Noormannen, al is de realiteit soms ontnuchterend voor fans van de serie. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Vooral de musea die zich toespitsen op Vikings merken een stijging in hun bezoekersaantallen. Zo kreeg het Vikingschepenmuseum in Roskilde maar liefst 12.000 meer geïnteresseerden over de vloer in 2015 tegenover 2014. Voor curator Louise Kaempe Henriksen verklaart het succes van de televisiereeksen ook het welvaren van de culturele instellingen.

"Veel van onze bezoekers stellen vragen die te maken hebben met de televisieprogramma's. Zo willen ze ontdekken of de verhalen die ze in 'Vikings' voorgeschoteld krijgen werkelijkheid is", vertelt Henriksen aan DR Nyheder.

Het Vikingcentrum Fyrkat in Hobro merkt dezelfde tendens in bezoekers en vragen. Al zijn de antwoorden die de gidsen er geven niet altijd naar de zin van de toeristen, vooral als het Ragnar Lothbrok, het hoofdpersonage in 'Vikings', betreft.

"Als we hen zeggen dat hij een mythisch persoon is en dat vele plaatsnamen in het programma nooit bestaan hebben, worden sommige bezoekers zelfs een beetje humeurig", aldus curator Anne Mette Gielsager Pedersen.

Hoewel de serie clichés als helmen met hoorns laat varen, lijken de mythen rond Vikings nog niet helemaal doorprikt.

Archiefbeeld AFP / A. Buchanan