Mensen vergeten eigen slecht gedrag

Heel wat mensen kunnen hun leven niet beteren en maken keer op keer dezelfde fout. Dat komt volgens wetenschappers omdat mensen er niet in slagen om het eigen onetisch gedrag te onthouden.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

"We zijn geneigd om onze fouten minder helder te herinneren dan neutraal of goed gedrag", schrijven de onderzoekers van de Princeton Universiteit en de Harvard Universiteit in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS. Ze doopten het fenomeen "onethisch geheugenverlies".

Vals spelen

Om hun theorie te testen, voerden de wetenschappers negen studies uit met meer dan 2.100 proefpersonen. Iedereen kreeg de opdracht om deel te nemen aan verschillende spellen. Achteraf bleek dat als mensen volgens de regels speelden, ze de situatie beter voor de geest konden halen dan als ze hadden vals gespeeld. Bovendien geloven de spelers dat hun manier van handelen beter is dan die van andere mensen.

Positief zelfbeeld

De psychologen besluiten dat blunders met grote gevolgen mensen wel bijblijven, maar dat we de kleine uitschuivers minder gedetailleerd herinneren. Dit is volgens de wetenschapsknobbels te wijten aan het feit dat stommiteiten in tegenspraak zijn met het relatieve positieve zelfbeeld dat mensen van zichzelf hebben. Om zich minder schuldig te voelen, slaat ons brein de missers en nare ervaringen niet goed op, waardoor mensen vaak langdurig vervallen in hetzelfde, oneerlijke gedrag.

Foto Pexels