Baanbrekende vorm van licht ontdekt

Er is een nieuwe vorm van licht ontdekt die het internet veiliger en sneller kan maken. “Deze ontdekking verandert ons beeld van licht fundamenteel”, klinkt het.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de Universiteit van Dublin hebben bij een test waarbij licht door kristallen werd gestuurd, een nieuwe eigenschap van licht ontdekt. Het impulsmoment blijkt immers toch niet zo contstant te zijn als altijd werd aangenomen.

Het impulsmoment van licht geeft aan hoeveel draaibewegingen het maakt. Men ging er altijd van uit dat dit impulsmoment een veelvoud is van de constante van Planck, een natuurkundige contstante die in alle vergelijkingen van kwantummechanica voorkomt, maar dit blijkt nu niet zo te zijn. Bij die ontdekking botsten de onderzoekers op een nieuwe variabele eigenschap van licht.

"In de eerste plaats schudt deze vondst ons idee van licht volledig door elkaar. Daarenboven kan dit zorgen voor snellere en veiligere glasvezelkabels, wat een verbetering van internetconnecties en datatransport met zich meebrengt. Er zullen nog meer tests volgen om deze baanbrekende resultaten te bevestigen," zegt professor Paul Eastham van de Ierse universiteit.

Foto Pixabay