"VRT suggereert overdreven hoge lonen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"De VRT laadt zich verdachtmakingen op de schouders en suggereert overdreven hoge lonen." Dat zegt parlementslid Bart Caron (Groen) donderdag. Alle Vlaamse partijen dringen er bij de openbare omroep op aan de lonen van de managers bekend te maken. Volgens de VRT behoort de informatie over de toplonen niet tot de openbaarheid van bestuur. De omroep wees een vraag van een student journalistiek om inzage te krijgen in de lonen af. De student trok daarop naar de Raad van State, die besloot dat de VRT de afwijzing niet afdoende heeft onderbouwd.

Vlaams Mediaminister Sven Gatz werd donderdag in het parlement ondervraagd over de kwestie, maar kon weinig nieuws melden. "De VRT wacht een nieuwe beslissing van de beroepsinstantie af. Iedereen heeft zich echter aan de arresten van de Raad van State te houden."

Alle Vlaamse partijen zijn intussen van mening dat de VRT uit haar pijp moet komen en de lonen op tafel moet gooien. "De VRT laadt verdachtmakingen op zich, mensen zullen wilde verhalen beginnen bedenken", zei Katia Segers (sp.a). "De VRT wil de lonen niet bekendmaken omwille van de concurrentie, maar de BBC zit ook in een concurrentiële omgeving en maakt alles bekend", zei Karin Brouwers (CD&V).

"Het is niet verstandig van de openbare omroep om zo verkrampt te reageren op deze vraag om duidelijkheid", vond Wilfried Vandaele (N-VA). "Een instelling waarvan de overheid voor honderd procent aandeelhouder is, doet er best aan een zo groot mogelijke transparantie aan de dag te leggen", besloot hij.

bron: Belga