Genk breekt de strijd voor Europa weer open

KRC Genk heeft zich opnieuw in het gevecht voor Europees voetbal geknokt. De Limburgers wonnen thuis met 5-2 van Anderlecht, dat AA Gent ziet naderen tot op drie punten en nog niet zeker is van de tweede plaats.
Xavier

De negende speeldag in Play-off 1 stond in het teken van de strijd om de voorrondes van de Champions League. Anderlecht had zes punten voor op AA Gent, maar met nog zes punten te verdelen, kon het alle kanten uit. Pakten de Brusselaars minstens een punt in Genk, dan was het pleit beslecht.

Anderlecht startte zonder Dendoncker en leek met de driehoek Praet, Tielemans en Djuricic op het middenveld resoluut voor de aanval te kiezen, maar de wedstrijd was amper begonnen of hun stootkracht vooraan werd al onthoofd. Okaka duwde Kabasele en scheidsrechter Delferière greep direct naar zijn rode kaart. Hoewel ze numeriek in het voordeel waren, kon Genk de wedstrijd niet in handen nemen. Integendeel zelfs, het waren de bezoekers die op voorsprong kwamen. Acheampong kreeg te veel ruimte en vond Djuricic aan de tweede paal, die zijn eerste goal voor paars-wit binnenschoof. De helft sleepte zich daarna naar de pauze, tot Bailey (foto rechts) uit het niets de bal voorbij Proto knalde en er op slag van rust 1-1 van maakte.

Na de thee was de partij meer in evenwicht. Genk kon Anderlecht nog steeds niet monddood maken, maar creëerde nu ook zelf wat kansen. Het hoge tempo zorgde voor ruimte aan beide kanten en het was wachten tot die eens vakkundig benut werd. De eer was uiteindelijk voor Suarez weggelegd. De Argentijn van Anderlecht prikte de bal fijngevoelig voor Bizot en bracht de stand op 1-2. De thuisploeg reageerde vrijwel meteen. Bailey schoot naast, maar Buffel tikte hem aan de tweede paal binnen. De Genkse storm weigerde nu te gaan liggen. Pozuelo maakt er na driekwart wedstrijd 3-2 van en Ndidi schoot twee minuten later de 4-2 binnen. Karelis legde in blessuretijd de 5-2-eindstand vast met een fantastisch afstandsschot.

AA Gent won zijn Play-off 1-wedstrijd met 0-1 van KV Oostende, waardoor het tot op drie punten van Anderlecht nadert en nog steeds kans maakt op de voorrondes van de Champions League. Anderlecht heeft volgende week tegen Zulte Waregem wel genoeg aan een punt. Gent en Genk beslissen onder mekaar wie naar de Europa League gaat.