Bond zonder Naam nodigt burgers uit in ... de gevangenis

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Bond zonder Naam nodigt burgers uit om kennis te maken met de wereld achter de muren en de dialoog aan te gaan met (ex)-gedetineerden en dienstverleners." Met die oproep aan de bevolking wil de organisatie wat meer diepgaande aandacht vragen voor wat er achter de tralies gebeurt, diepgaander dan de waan van de dag in de media vaak toelaat. "Maar het zal wel nog moeilijk zijn om mensen mee te nemen voor een gevangenisbezoek, want mijn mailbox ontploft momenteel", aldus directeur Anniek Gavriilakis van Bond Zonder Naam.

"Bond zonder Naam nodigt mensen uit om de onbekende wereld achter muren beter te leren kennen", heet het in een persbericht. "Veilig omkaderd, met getuigenissen van ervaringsdeskundigen nemen we burgers en opiniemakers graag mee de gevangenis in. Schrijf nu in via bzn@bzn.be."

Anniek Gavriilakis, die BZN - de vereniging voor een zorgzame samenleving - sinds januari leidt, verwijst naar de voorgeschiedenis. "We organiseerden eerder al gevangenisbezoeken en rondleidingen met ondernemers om gedetineerden in contact te brengen met potentiële werkgevers. Door die bezoeken hebben we goede contacten met gevangenissen. Nu breiden we het publiek dus uit naar alle bezorgde burgers."

Anderzijds moet het duidelijk zijn dat het gaat om mensen die oprecht bezorgd zijn om het lot van de gedetineerden en hoe zij de gevangenis zullen verlaten. "We richten ons niet op ramptoeristen of sensatiezoekers", zegt Gavriilakis. "Wie meegaat om ratten in cellen te zien rondkruipen, hoort er volgens ons niet bij. Het gaat niet alleen om het materiële maar ook om de psycho-sociale begeleiding en dergelijke."

Alle gevangenissen in Vlaanderen kunnen bezocht worden "met groepen van maximum 20 tot 25 bezoekers per keer." In Brussel zal het wellicht niet mogelijk zijn om gevangenissen te bezoeken, gezien de sociale conflicten die daar momenteel woeden.

Heeft de BZN alleen oog voor de gedetineerden? "Nee, we hebben ook oog voor de mensen die er werken, tot en met de directeur van de instelling", zegt Gavriilakis. "We proberen altijd een genuanceerd verhaal te brengen."

bron: Belga