Belgische chemicus krijgt 2,5 miljoen euro om alle menselijke moleculen te detecteren

door
Belga
Leestijd 1 min.

Chemicus Gert Desmet van de Vrije Universiteit Brussel wil binnen vijf jaar alle menselijke moleculen in kaart gebracht hebben. Om dat te verwezenlijken heeft Desmet van de Europese Onderzoeksraad 2,5 miljoen euro ontvangen, zo laat de VUB weten in een persbericht. "Ons onderzoek heeft finaal als doel een landkaart te maken van alle moleculen die in het lichaam actief zijn. Dat zal ertoe leiden dat in de biologie en levenswetenschappen tal van nieuwe ontdekkingen zullen worden gedaan", vertelt Desmet.

Van de honderdduizenden verschillende soorten lichaamsmoleculen die actief betrokken zijn bij tal van biochemische processen lukt het de wetenschap om slechts zo'n 10.000 lichaamsmoleculen met voldoende nauwkeurigheid te detecteren. De chemicus van de VUB wil daar verandering in brengen door een radicaal nieuwe benadering van de vloeistofchromatografie te ontwikkelen. Hierbij wordt een vloeistof, waar de moleculen in zitten, onder hoge druk door een kolom geperst die gevuld is met bolvormige deeltjes. Daarna komen de moleculen aan de andere kant van de kolom soort voor soort tevoorschijn. De bolletjes in de kolom zijn weliswaar willekeurig gerangschikt en "wanorde is de grote vijand van een mooie scheiding", zegt Desmet. Daarom wil de chemicus een volledig nieuwe methode ontwikkelen waarbij de zeer kleine deeltjes in keurige, vooraf bepaalde patronen gerangschikt kunnen worden en dat over grote oppervlakken.

De gerenommeerde Europese Onderzoeksraad vindt dit onderzoek dermate veelbelovend dat het Desmet een bijdrage van 2,5 miljoen euro heeft toegekend.

bron: Belga