Waarom je foto niet altijd op je spiegelbeeld lijkt

Terwijl je er in de spiegel supergoed uitziet, lijk je op een foto van dezelfde dag wel een monster. Daar heeft een Poolse psycholoog een verklaring voor: het ‘mere-exposure-concept'.
door
Julie
Leestijd 1 min.

De meeste mensen zijn tevreden met hun reflectie, maar gaan liever niet op de foto. Dat we ons spiegelbeeld mooi vinden en een afbeelding van onszelf soms niet, heeft volgens de Poolse psycholoog Robert Zajonc te maken met het feit dat we onze weerspiegeling heel vaak zien. Je hersenen raken gewend aan dat beeld en je ontwikkelt er een waardering voor. Die waardering wordt al snel een voorkeur.

In de spiegel zien we onszelf telkens vanuit hetzelfde perspectief, terwijl een kiekje vanuit elke hoek genomen kan worden. Als je bijvoorbeeld een foto van jezelf in kikkerperspectief lelijk vindt, kan dat zijn omdat je dat beeld van jezelf niet gewoon bent.

Hoe zit het dan met selfies? Dat is toch een foto uit hetzelfde oogpunt als je spiegelbeeld? Vaak houd je je camera niet ver genoeg van je gezicht, waardoor de cameralens je gelaat vervormt. Eigenlijk zou je een stuk verder moeten staan van je camera dan je arm lang is.

Foto Pixabay