Saoedische recyclagefirma krijgt optie op Opel-site

De Saoedische plasticrecyclagefirma Energy Recovery Systems (ERS) krijgt van Havenbedrijf Antwerpen een optie op de voormalige Opel-site. Volgens het Havenbedrijf liggen er wel nog enkele belangrijke vraagtekens open, over onder meer de financiering van het project.
door
Mare
Leestijd 2 min.

ERS krijgt nu bedenktijd tot een volgende zitting van de bestuursraad om al dan niet in te gaan op de optie van het Havenbedrijf. Daarna heeft t recyclagebedrijf nog een jaar de tijd om antwoorden te formuleren op een aantal prangende vragen. Naast de financiering, staan er nog vraagtekens open over de technische projectpartners, de leveringszekerheid, de kwaliteit van het niet-recycleerbaar afval en de impact ervan op de bestaande waste-to-energymarkt.

Betere locatie

Het verhaal rond ERS begon half mei vorig jaar, toen de Antwerpse haven aankondigde exclusieve onderhandelingen te voeren met de Saoedische Al Issa-familie. Het plan was om in de Antwerpse haven een industrieel complex te bouwen voor de recyclage van plastics tot chemiegrondstoffen. ERS stelde toen een investering van 3,7 miljard euro en 900 nieuwe jobs in het vooruitzicht. Oorspronkelijk zou de fabriek gebouwd worden aan het Delwaidedok, dat grotendeels leeg komt te staan. Het Havenbestuur achtte de Opel-site (foto) echter een betere locatie. ERS heeft laten weten de optie te bestuderen, maar weigert verdere commentaar zolang onderhandelingen nog lopen.

Delawaidedok is gegeerd

Havenbedrijf Antwerpen laat intussen weten dat de marktbevraging over de Opel-site nog een vijftal andere voorstellen heeft opgeleverd. Ook de recente marktbevraging over het Delwaidedok kwam ter sprake. «Met een vijftiental projecten overtreft het aantal aanvragen ruimschoots het beschikbare concessieterrein aan het Delwaidedok», klinkt het. «Een tiental aanvragers heeft watergebonden dossiers ingediend voor tankopslagprojecten en multipurposeprojecten. Een vijftal projecten kan gerealiseerd worden op de achterterreinen».

De komende weken zal de haven bestuderen hoe de beschikbare ruimte het best wordt ingevuld.