GoedGevoelSchool strijdt tegen pesten

Eén op de twintig kinderen wordt elke week ernstig gepest op school. Hoewel er minder gepest wordt, is het wel hardnekkiger. Daarom krijgt elke Vlaamse en Brusselse basisschool een boek met tips om het gedrag tegen te gaan.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

‘Maak van je school een Goedgevoel school!?' is een boek van Kristl Habils dat ze schreef voor de vzw School Zonder Pesten. Daarin geeft ze de onderwijswereld praktische tips over hoe ze leraren en kinderen een leukere sfeer op school kunnen creëren waar geen plaats is voor pestgedrag. Zo worden scholen aangeraden om een rustige plek te voorzien voor kinderen die niet zo goed tegen de drukte kunnen.

“Dit boek geeft hoop. De uitdagingen voor onze toekomstige samenleving zijn groot. En ook al kan de school niet alles dragen, speelt ze wel een belangrijke rol”, zegt Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen.

Stimulerende speeltijd

Uit een enquête bij 352 kinderen en 62 leerkrachten uit 5 Vlaamse basisscholen blijkt nog dat 85% van de kinderen de speeltijd leuk vindt, terwijl 15% niet uitkijkt naar dat vrije moment. Als een school de redenen hierachter kan ontdekken, kan dat cijfer hopelijk dalen.

Op de vraag of er veel of weinig ruzie gemaakt wordt, zijn de antwoorden heel uiteenlopend. Zo'n 23% zegt dat dat nooit gebeurt, terwijl 7% vindt dat er heel vaak ruzie gemaakt wordt tijdens de speeltijd. Toch kijkt 77% van de kinderen nog uit naar de speeltijd, stellen de leerkrachten. Ook zou de sfeer tijdens dit ontspannend moment overwegend positief en stimulerend zijn.