Engels moet afzeggen voor EK met spierscheur

Marc Wilmots zal het in Frankrijk moeten doen zonder Björn Engels. De verdediger van Club Brugge zal niet tijdig herstellen van een spierblessure.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Engels leefde de voorbije dagen op een wolk, maar is daar nu heel abrupt vanaf gedonderd. Enkele dagen nadat hij de stad Brugge voor het eerst in elf jaar mee aan de landstitel hielp, kreeg de 21-jarige centrale verdediger het slechte nieuws dat een blessure hem van zijn eerste grote tornooi zal weghouden.

De jongeling klaagde al enkele weken over pijn aan de lies, maar zette door om de titelkansen van Club Brugge niet te hypothekeren. Die volharding blijkt nu wel nefaste gevolgen te hebben, want het kwaaltje is ondertussen uitgegroeid tot een scheur. Volgens de medische staf zal de verdediger vier weken moeten rusten. Daarna moet hij ook nog revalideren, waardoor hij de start van het EK niet haalt.

Verdedigers vallen als vliegen

Het nieuws van de blessure van Engels bereikte al snel Marc Wilmots. Die tweette: «Net bevestiging gekregen van dokters van de Rode Duivels dat Björn Engels out is voor het EK. Veel beterschap, Björn!!». Voor de bondscoach betekent de afwezigheid van de verdediger opnieuw gepuzzel in zijn achterhoede, waarvan de ziekteboeg ondertussen al redelijk vol zit. Kompany haakte eerder al af en Lombaerts en Vermaelen zijn nog steeds onzeker.

De blessure van de Bruggeling is wel goed nieuws voor de kansen van Dedryck Boyata. De Celtic-verdediger werd samen met zijn onfortuinlijke collega opgeroepen ter vervanging van Kompany. Op de reservelijst staan ook nog twee andere verdedigers, Laurens De Bock en Laurent Ciman. Vandaag start Wilmots met de laatste rechte lijn naar het EK, met een driedaagse stage in Knokke.

Geschiedenis van kwetsuren

Het is niet de eerste keer dat de carrière van Engels een knauw krijgt door blessureleed. In oktober 2014 was hij zes weken uit met een spierscheur. Op zich geen dramatische blessure, maar tijdens zijn revalidatie werd er vocht in zijn botten, ofwel botoedeem, vastgesteld. Ondanks verwoede pogingen om terug te komen, verscheen de verdediger dat seizoen geen enkele keer op de grasmat en het duurde tot december 2015 voor de fans hem nog eens in een blauw-zwart shirt zagen.

Engels maakte nadien indruk met zijn prestaties, maar tijdens de play-offs staken de blessures weer de kop op. Eerst dwong een dijbeenblessure hem om twee wedstrijden te rusten. Daarna volgde de liesblessure die leidde tot zijn afzegging voor het EK.

 

Foto Belga / Y. Jansens