Ruim 90 procent van migranten reist naar EU via criminele netwerken

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ruim 90 procent van de migranten die naar de Europese Unie reizen, wordt daarbij vooral ondersteund door criminele netwerken. Dat zeggen Europol en Interpol in een gezamenlijk rapport over de smokkelnetwerken naar Europa. De diensten bevestigen daarnaast dat de mensensmokkel naar Europa vorig jaar goed was voor een omzet van 5 tot 6 miljard dollar. "Sinds 2014 heeft de Europese Unie een ongeziene toename van het aantal illegale migranten opgetekend. De schaal van de migrantenstromen heeft in 2015 een recordhoogte bereikt en die trend lijkt zich door te zetten in 2016", luidt het in het rapport. "In Libië alleen al wachten ongeveer 800.000 migranten om de overtocht naar de EU te maken."

Achter die vluchtelingenstromen zit volgens Europol en Interpol een "multinationale business" met criminele bemiddelaars uit meer dan 100 landen. Aangezien in 2015 naar schatting 1 miljoen mensen de EU binnenkwamen en de meesten van hen gemiddeld 3.200 tot 6.500 dollar betaalden aan smokkelaars, schat Europol dat die "business" goed was voor 5 tot 6 miljard dollar.

"Met dit gezamenlijke rapport willen we een duidelijke boodschap sturen naar de EU en haar lidstaten dat we zo hard mogelijk moeten optreden tegen deze netwerken", zegt Europol-directeur Rob Wrainwright. "Dankzij het nieuwe centrum tegen mensensmokkel binnen Europol en toegenomen samenwerking met Interpol en andere partners, hebben we nu de operationele middelen om dat te doen."

bron: Belga