Ecorace Challenge met internationaal karakter in Damme

door
Belga
Leestijd 2 min.

De derde editie van de Ecorace Challenge heeft heel wat volk gelokt naar Damme. Zeven studententeams gingen de uitdaging aan om een innovatief en duurzaam vaartuig met alternatieve aandrijving te ontwikkelen. Met die vaartuigen gingen ze de strijd met elkaar aan op de Damse Vaart tussen Damme en Brugge. Er staat een Vlaams proefproject met een zelfvarend schip op stapel. "Autonoom varen is de nieuwste innovatie die de efficiëntie, rendabiliteit en aantrekkelijkheid van de binnenvaart verder moet verhogen." Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts gezegd tijdens de derde editie van de Ecorace Challenge in Damme en Brugge. "Ik wil nog meer transporteurs naar de waterweg lokken. Elke vracht die over de waterweg gaat, moet niet over de weg", motiveerde minister Weyts.

Innovatie die geïmplementeerd zal worden in de bedrijfswereld, dat is net waar de Ecorace Challenge om draait. De deelnemende teams ontwikkelden elk een duurzaam vaartuig. Die vaartuigen namen het zaterdag en zondag op de Damse Vaart tegen elkaar op. "We zijn heel tevreden", zegt hoofd communicatie Waterwegen en Zeekanaal NV, Guy Muësen na afloop. "We hadden dit jaar een deelnemersveld van internationaal niveau. Na teams van Belgische universiteiten en hogescholen, hadden we twee prestigieuze Nederlandse zonnebootteams. Er was ook een team met internationale studenten van KU Leuven."

Een van de grote primeurs van deze editie was een autonoom navigerend vaartuig. Voor de editie van 2016 werden vier prijzen uitgereikt, elk goed voor 1.000 euro. De prijzen voor 'meest innovatieve vaartuig' en 'all round cargo' gingen naar het KU Leuven Ecochallenge Team. De prijs 'all round no cargo' was voor het Dutch Solar Boat Team. In de categorie 'beste business plan' mocht KU Leuven Navex e-Boat Team de prijs in ontvangst nemen.

Langs de Damse vaart kwamen heel wat geïnteresseerden een kijkje nemen. "Vooral zondag was er heel wat publiek, met dank aan de zon. Ook zaterdag kwam er volk kijken, maar minder door de regenbuien. We zijn zeer tevreden met de opkomst, maar ook vooral met de goede samenwerking tussen de overheid, academische wereld en de bedrijfswereld. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de innovaties in de binnenvaart kunnen worden toegepast. Dit is een eerste direct contact tussen de sectoren. Het proefproject dat minister Weyts aankondigt, is daar een perfect voorbeeld van", aldus Muësen.

bron: Belga