"Apps voor bewaking online gedrag kinderen werken averechts"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Apps om het online gedrag van kinderen op te volgen werken niet. Ze hebben zelfs een omgekeerd effect voor zowel ouders als kinderen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Instituut voor Mediastudies van de KU Leuven. Er zijn veel apps op de markt waarmee ouders het online gedrag van hun kinderen kunnen opvolgen of blokkeren. Professor Bieke Zaman en onderzoekster Marije Nouwen van het Instituut voor Mediastudies bestudeerden hoe ouders thuis met hun kinderen overleg plegen over internetgebruik. Ze spraken met 24 Vlaamse ouders en 36 kinderen tussen 3 en 9 jaar oud en maakten een analyse van de functies in de bestaande tools.

Als controles of restricties opgelegd worden en niet in overleg met het kind gebeuren, heeft dat negatieve gevolgen voor de relatie tussen ouder en kind en zal dat kind ook niets leren. "Heel vaak gaat het om apps waarmee je kinderen afschermt van bepaalde content of online contacten. Het grote nadeel is dat je het kind de kans ontneemt om online ervaringen op te doen", zegt professor Zaman.

Voor heel wat tieners speelt een groot deel van hun sociale leven zich online af. "Jongeren verbieden om online contacten te onderhouden of die inperken is geen goed idee", stellen de onderzoekers. "Het kind zal stiekem toch online gaan en de relatie met de ouders raakt vertroebeld. Deze instrumenten groeien uit tot big brother-apps waarmee het kind zich de hele tijd bespioneerd voelt", meent Nouwen.

bron: Belga