De afwezige sterren

door
Kevin
Leestijd 1 min.

Grote sterren uit kleine landjes, blessures op het verkeerde moment, het land dat zich niet plaatst voor de eindronde... Er zijn redenen genoeg waarom sommige klasbakken het EK moeten volgen vanuit hun luie zetel. Een overzicht van de smaakmakers die gemist zullen worden op het EK.

Karim Benzema

Karim Benzema moet thuisblijven wegens zijn betrokkenheid in de chantagezaak rond de sekstape (van Mathieu Valbuena). Nochtans is de Fransman bezig aan het beste seizoen uit zijn carrière. De prestaties die de aanvaller elk weekend neerzet met Real Madrid zijn duizelingwekkend: met 24 goals in 25 matchen heeft Benzema zijn record van 2012 (21) nu al verbroken. En er blijft nog een speeldag over in La Liga. Maar “Coco” (voor de vrienden) is vooral goed voor de hoogste ratio (0,96 goal/match) van het Spaanse kampioenschap. Daarmee doet hij zelfs beter dan zijn collega Ronaldo (0,94) in het fameuze BBC-trio van Madrid. Door hun topscorer (27 goals in 81 caps) vrijwillig thuis te laten, brengen Les Bleus waarschijnlijk hun derde Europese titel in gevaar.

 

Marco Verratti

Het nieuws sloeg in als een bom in de laars: Italië moet het doen zonder zijn geniale middenvelder Marco Verratti. De 23-jarige speler van PSG moet op 16 mei onder het mes voor zijn liesproblemen die hem al sinds half februari achtervolgen. Hij kwam dit seizoen maar 18 keer aan de bak, maar de toekomst lacht deze buitengewone speler breed toe. Hij is een hoeksteen van de counter, een technisch architect van gevaarlijke acties, een motivator van de troepen en ongeëvenaard strijdlustig in duels. Onnodig te zeggen dat de bondscoach van de Squadra Azzurra, Antonio Conte, met de handen in het haar zit. Het forfait van Verratti in combinatie met de afwezigheid van Claudio Marchisio (knieblessure) is wel goed nieuws voor Andrea Pirlo, die op zijn 37ste misschien wel een laatste keer in de arena van een groot tornooi mag aantreden.

 

Jan Oblak

De duurste keeper van La Liga (€ 16 miljoen) is elke cent waard. De amper 23-jarige Jan Oblak heeft zijn voorgangers (Thibaut Courtois en David De Gea) perfect vervangen in de kooi van Atlético Madrid. De Sloveen werd gevormd bij Benfica. Zijn eindeloze reeks beslissende saves leverden hem al de bijnaam “de ondoordringbare muur” op. Hij was ook een van de architecten van de Madrileense kwalificatie voor de Champions League-finale. Zijn statistieken spreken boekdelen: tijdens de 48 matchen die hij dit seizoen speelde met zijn Colchoneros (alle competities bij elkaar) hield hij maar liefst 31 keer de netten schoon. Daarmee verpulvert hij het record van onze eigen Thibaut Courtois (28 clean sheets in het seizoen 2013/2014). Tot nu toe was hij invaller in de nationale ploeg (die uit de barrages voor Euro 2016 werd gewipt door Oekraïne), maar daar zou snel verandering in moeten komen. En niet omdat Handanovic (31 jaar) zijn internationaal pensioen heeft aangekondigd.

 

Nemanja Matic

Net als Chelsea en zijn matig seizoen (een voor een club van dit kaliber teleurstellende plaats in het midden van het klassement) blinkt ook Nemanja Matic niet echt uit in de Engelse competitie. De 27-jarige middenvelder vond maar twee keer de netten in 31 speeldagen. Dat neemt niet weg dat de Servische international overloopt van talent. Met zijn 1m94 geeft hij zijn tegenstanders weinig plaats op het middenveld. Zijn kracht, recupererende kwaliteiten en kopspel maken hem een van de pijlers van de nationale selectie sinds 2008. Hij scoorde één goal op acht wedstrijden in de kwalificatieronde, maar kon de uitschakeling van zijn Witte Adelaars niet voorkomen.

 

Vincent Kompany

Jammer dat hij in dit lijstje staat, maar de Rode Duivels zullen de klus straks zonder hun kapitein moeten klaren. Het uitvallen van Vincent Kompany is een flinke opdoffer voor bondscoach Marc Wilmots, al kwam zijn afzegging niet als een donderslag bij heldere hemel. Al het hele seizoen, en bij uitbreiding zijn hele carrière, sukkelt de ‘Glazen Man' van de ene blessure in de andere. Pech? Overbelasting? Te veel krachttraining? Wat de oorzaak ook is, centraal achterin is de weelde bij de nationale ploeg stilaan omgeslagen in schaarste. Kompany out, Van Buyten op pensioen en Vermaelen op de bank: dat zag er ooit beter uit.

 

Arjen Robben

Ondanks de uitbreiding van het tornooi naar 24 landen is Nederland straks de grote afwezige op de eindronde van het EK. De huidige lichting van Oranje mag dan wel minder getalenteerd zijn dan de voorgaande, grote namen als Wesley Sneijder, Memphis Depay of Robin van Persie zullen gemist worden. Dat geldt nog meer voor Arjen Robben, de enige echte wereldtopper die onze noorderburen nog in hun rangen tellen. De blessuregevoelige flankaanvaller van Bayern München behoorde op het WK in Brazilië tot de absolute smaakmakers, maar zal de actie deze zomer noodgedwongen op de buis moeten volgen.

 

Edin Dzeko

Omdat Bosnië-Herzegovina zich in de barrages onverwachts verslikte in Ierland, kan Edin Dzeko genieten van een langere vakantie dan verhoopt. Samen met zijn AS Roma-ploegmaat Miralem Pjanic is de vlotscorende aanvaller al jaren de drijvende kracht van de Bosnische elf, die de Rode Duivels in het recente verleden een paar keer van het kastje naar de muur speelden. Met 46 goals in 78 interlands kan Dzeko Ibrahimovic-achtige statistieken voorleggen, maar in tegenstelling tot de Zweedse vedette zal hij zijn killerinstinct niet in Frankrijk kunnen etaleren.

 

Henrikh Mkhitaryan

Nadat hij met Shakhtar Donetsk voor vuurwerk zorgde in de Oekraïense competitie is Henrikh Mkhitaryan dit seizoen een van de grote troeven van Borussia Dortmund. De 27-jarige aanvallende middenvelder is de enige echte spelmaker bij de club uit het Ruhrgebied. Hij scoorde 18 goals in 47 matchen (alle competities bij elkaar) en blonk uit door zijn creativiteit en weelderige passes, die de meest hermetisch afgesloten Duitse en Europese verdedigingslinies doorzeefden. Met 15 assists is de Armeense international de beste passer in de Bundesliga. Hij staat ook op de tweede plaats in het assistklassement van de Europa League, die zijn club in de kwartfinale moest verlaten na een memorabel duel tegen Liverpool. Mkhitaryan werd al vijf keer uitgeroepen tot beste speler van het nationale elftal. Tijdens de EK-voorrondes scoorde hij één keer in zeven matchen. Niet genoeg om Armenië te kwalificeren, een ploeg waar de verdedigers en middenvelders productiever zijn dan de aanvallers.

 

Andere afwezigen:

  • Krul (Nederland)
  • Ivanovic (Servië)
  • Torosidis (Griekenland)
  • Kolarov (Servië)
  • Sneijder (Nederland)
  • Jovetic (Montenegro)
  • Van Persie (Nederland)
  • Depay (Nederland)
  • Handanovic (Slovenië)
  • Pjanic (Bosnië-Herzegovina)
  • Bendtner (Denemarken)
  • Ødegaard (Noorwegen)