"Ankara laat IS-aanwezigheid op Turks grondgebied bewust toe"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Turkse regering negeert bewust de activiteiten van de terreurgroep Islamitische Staat (IS) op Turks grondgebied. De overheid weet nochtans precies waar de IS-militanten zich ophouden. Die beschuldiging heeft het Turkse parlementslid Eren Erdem van de oppositiepartij CHP in het Turkse halfrond geuit, zo hebben Turkse media gemeld. De politie, aldus Erdem, heeft uitgebreide informatie over de IS-aanwezigheid, maar mag op last van de regering niet optreden. Die intentionele veronachtzaming komt er op neer dat de AKP (de partij van president Recep Tayyip Erdogan) "een onderscheid maakt tussen terreurorganisaties en een oogje dichtknijpt voor IS", aldus de CHP-politicus. Tijdens zijn toespraak hield Erdem een stapel documenten onder de arm, zeggende dat het om politiegegevens over IS gaat, waar de regering niets mee heeft gedaan. Volgens Erdem bewegen IS-strijders zich vrij in Turkse grenssteden als Kilis en Gaziantep, waar hen geen strobreed in de weg gelegd wordt bij het overschrijden van de Turks-Syrische grens. Het parlementslid stelde voorts dat gewonde IS-strijders in Turkse ziekenhuizen worden verzorgd.

Erdem wordt door Erdogan als een "verrader" betiteld, nadat de oppositiepoliticus Ankara beschuldigde, weet te hebben van transporten van chemische wapens naar IS en niet in te grijpen. Vooralsnog kan Erdem terugvallen op zijn parlementaire onschendbaarheid, maar aan het opheffen daarvan wordt intussen driftig gewerkt.

Officieel is Turkije in oorlog met IS en steunt het land in Syrië enkel "gematigde" rebellen, ook als die met IS samenwerken. Rapporten hebben aangegeven dat de clan-Erdogan ook goed geld verdient als afnemer of distributeur van "IS-olie".

Bron: Belga