Moordenaar van Trayvon Martin veilt pistool: "stuk Amerikaanse geschiedenis"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vroegere buurtwacht George Zimmerman veilt het pistool waarmee hij de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin doodschoot. "Uw kans om een stuk Amerikaanse geschiedenis te verwerven", schrijft Zimmerman op een veilingsite. De moord op Martin, in 2012, bracht destijds de zwarte gemeenschap in Amerika massaal op straat en leidde tot een nationaal debat. Bieden kan vanaf 5.000 dollar. Zimmerman plaatste het zoekertje vandaag op GunBroker.com, en bieden kan beginnen vanaf 11 uur plaatstelijke tijd. Hij beschrijft het wapen als "het wapen dat gebruikt werd om mijn leven te verdedigen en de brutale aanval door Trayvon Martin te beëindigen". Hij voegt eraan toe dat het Amerikaanse ministerie van Justitie hem het wapen onlangs terugbezorgde, en dat het nog altijd werkt, "ondanks de pogingen van het ministerie van Justitie namens B. Hussein Obama om het onklaar te maken".

"Velen hebben al interesse getoond in het kopen en tentoonstellen van het wapen, waaronder het Smithsonian Museum in Washington D.C. Dit is een stuk Amerikaanse geschiedenis. Het was te zien in verschillende publicaties en in universiteitshandboeken. Er zijn al biedingen geweest, maar die waren om het pistool te gebruiken op een manier die me niet beviel."

Zimmerman voegde aan zijn zoekertje foto's van het wapen toe die gemaakt zijn tijdens zijn proces. Een deel van de opbrengst wil hij gebruiken om "het geweld van Black Lives Matter tegen politieagenten te bestrijden". Daarnaast hoopt hij met de opbrengst ook de carrière van Angela Corey, de aanklager in zijn zaak, en "Hillary Clintons anti-vuurwapenretoriek" te beëindigen.

Zimmerman doodde Martin in februari 2012. Enkele minuten voor de moord belde Zimmerman naar de politie om een "echt verdachte man" te melden die "niets goeds van plan lijkt". De ongewapende Martin keerde op dat moment terug van een supermarkt. Na zwaar protest in heel Amerika werd Zimmerman alsnog aangeklaagd. Hij voerde aan dat hij handelde uit zelfverdediging, en werd vrijgesproken in juli 2013. In februari vorig jaar oordeelde een andere rechtbank dat er onvoldoende bewijs was om de man te vervolgen voor een haatmisdrijf.

bron: Belga