Mohamed Abrini niet in persoon verschenen voor raadkamer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mohamed Abrini is afgelopen voormiddag niet in persoon verschenen voor de raadkamer in Brussel, maar heeft zich laten vertegenwoordigen door zijn advocaat. Dat is uit verschillende bronnen vernomen. Naast een zestal verdachten uit het onderzoek naar de aanslagen in Brussel moesten vandaag ook verschillende verdachten verschijnen uit andere terreuronderzoeken, zoals dat naar de aanslagen in Parijs. De raadkamer moet beslissen of de verdachten aangehouden blijven. Een andere hoofdverdachte in het onderzoek naar de aanslagen in Brussel, Osama Krayem, verscheen vandaag wel zelf voor de raadkamer, zegt zijn advocate Gisèle Stuyck. Zij gaf verder geen commentaar.

Verder moet de raadkamer zich vandaag uitspreken over de verlenging van de aanhouding van Hervé B.M. en Bilal El Makhoukhi. Zij werden samen met Abrini en Krayem opgepakt. Ook moet ze zich uitspreken over de verdere aanhouding van de twee broers die Khalid El Bakraoui, de terrorist die zich opblies in metrostation Maalbeek, en Krayem geholpen zouden hebben met een safehouse in Etterbeek, Smaïl en Ibrahim Farisi.

In het onderzoek naar de verijdelde aanslag in Frankrijk moest Yassine Alami verschijnen voor de raadkamer. Maar volgens zijn advocaat Yannick De Vlaeminck kon hij vanwege de staking van de cipiers niet overgebracht worden vanuit de gevangenis. Zijn zaak werd met een week uitgesteld.

Hamza Attou, de man die Salah Abdeslam na de aanslagen naar Brussel bracht, verscheen in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Tot slot zou de raadkamer vandaag ook moeten beslissen over de verdere aanhouding van Yassin Attar en Aboubaker O., beiden verdacht in een nevenonderzoek naar de aanslagen in Brussel.

Er werden strikte veiligheidsmaatregelen in acht genomen in de omgeving van het Brusselse Justitiepaleis vanochtend. Zo werden verschillende straten afgesloten.

bron: Belga