Europa focust op digitale insteek in ontwikkelingsstrategie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De rol van de digitale economie wordt steeds belangrijker in de Europese ontwikkelingsstrategie. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo donderdag met tevredenheid vastgesteld op een bijeenkomst met zijn Europese ambtgenoten. Samen met veertien andere lidstaten had België vorig jaar in een brief aan de Europese buitenlandminister Federica Mogherini aangedrongen om van de digitale sector een centraal element in de Europese ontwikkelingsstrategie te maken. Dat offensief is vruchten aan het afwerpen, zo meent De Croo. Later dit jaar zullen de ministers conclusies op papier zetten en die worden vervolgens vertaald worden in concrete ontwikkelingsprogramma's.

"Vaak werd gezegd dat globalisering werd uitgevonden in het westen en geconsumeerd in de rest van de wereld. Dankzij de digitale ontwikkeling zijn de zaken aan het veranderen. Landen als Bangladesh en Kenia bijvoorbeeld lopen nu voorop in de ontwikkeling van mobiele betalingen", licht De Croo toe. Ook de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden kan volgens De Croo voordeel halen uit digitale toepassingen. "In Burkina Faso bijvoorbeeld is het bijzonder moeilijk om jonge meisjes aan te spreken over het belang van familiale planning. Daar gaan we via sociale media werken."

De digitale insteek vormt onderdeel van een breder voornemen om de private sector nauwer te betrekken bij de Europese ontwikkelingsstrategie. Zo wordt in België het kapitaal van BIO (de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden) opengesteld voor private investeerders. Met de expertise van BIO kan ze investeren in lokale bedrijven, in projecten die een hefboomeffect hebben voor de lokale economie. "Investeerders zijn op zoek naar een financiële return, maar ze willen ook een ontwikkelingsreturn, of een sociale return", zo maakt De Croo zich sterk.

De Croo weerlegde dat meer private inbreng in de plaats moet komen van de officiële ontwikkelingssteun. België besteedde vorig jaar slechts 0,42 procent van zijn bruto binnenlands inkomen aan officiële steun, maar ons land blijft volgens de Open Vld-vicepremier vasthouden aan het streven naar de fameuze doelstelling van 0,7 procent. Ook focust ons land zijn officiële steun op de minst ontwikkelde landen. "Die landen hebben die steun echt nodig, omdat andere financiële stromen er veel zwakker zijn."

bron: Belga