Wilmots neemt Engels, Jordan Lukaku en Batshuayi op in voorselectie

Bondscoach Marc Wilmots heeft 24 spelers opgenomen in de voorselectie van de Rode Duivels voor het EK in Frankrijk. De opvallendste aanwezigen zijn de verdedigers Björn Engels en Jordan Lukaku en aanvaller Michy Batshuayi. Drie WK-gangers verdwijnen naar de reservelijst.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

Wilmots heeft zijn huiswerk voor het EK voetbal in Frankrijk (10 juni-10 juli) zo goed als rond. De bondscoach selecteerde in zijn voorselectie 24 spelers en 7 reserven. De meest in het oog springende namen in de selectie zijn die van Michy Batshuayi, Christian Benteke, Björn Engels, Thomas Meunier en Jordan Lukaku. Bij de reserven zitten er met Nacer Chadli, Kevin Mirallas en Laurent Ciman drie WK-gangers. Op 31 mei moet de definitieve selectie van 23 spelers bij de Europese Voetbalbond (UEFA) liggen.

Negen verdedigers

De bondscoach had eerder al laten optekenen dat er niet meteen grote verrassingen in zijn selectie zouden zitten en dat hij zou voortbouwen op de groep die zich voor het EK (voor de Belgen het eerste sinds EURO 2000) wist te plaatsen. Na het uitvallen van kapitein Vincent Kompany, maanden buiten strijd met een dijbeenblessure, was het vooral uitkijken naar wie Wilmots in de verdediging zou selecteren. Uiteindelijk ging hij in de verdediging met Jordan Lukaku, Dedryck Boyata, Björn Engels, Jordan Lukaku en Thomas Meunier voor een ruime selectie, maar één speler moet dus nog afvallen vooraleer de Duivels naar Frankrijk trekken.

Wilmots gaf eerder aan slechts twee diepe spitsen mee naar Frankrijk te zullen nemen, maar komt dus terug op die beslissing. Voorin was er twijfel tussen Benteke en Batshuayi, maar Wilmots beloonde beide spelers met een selectie. Ook Divock Origi mag mee naar Frankrijk, al beschouwt Wilmots hem niet als diepe spits. Op het middenveld zijn er geen verrassingen te noteren.

In totaal staan er zeven spelers stand-by. Met Nacer Chadli, Kevin Mirallas en Laurent Ciman zaten er drie reserven twee jaar geleden nog in de selectie voor het WK in Brazilië. Ook Laurens De Bock, Guillaume Gillet, Thorgan Hazard en Matz Sels moeten zich klaar houden als er blessures zouden zijn.

Drie oefenwedstrijden

Volgende week, op donderdag 19 mei, starten de troepen van Wilmots aan hun laatste rechte lijn richting EURO 2016. Dat doen ze met een driedaagse stage in Knokke (19-21 mei). Van 22 tot en met 28 mei gaan de Duivels op stage in Zwitserland en spelen ze daar op zaterdag 28 mei tegen de Zwitsers. Na de buitenlandse stage volgt nog een trainingsweek in Genk, met oefenwedstrijden in het Koning Boudewijnstadion tegen Finland (1 juni 20u45) en Noorwegen (5 juni 18u).

Op 7 juni reizen de Duivels af naar hun basiskamp in Bordeaux, op 13 juni volgt de eerste groepswedstrijd (de clash met Italië in Lyon). De andere twee wedstrijden voor de Duivels in groep E worden op 18 juni (in Bordeaux tegen Ierland) en 22 juni (in Nice tegen Zweden) gespeeld.

Selectie

Doelmannen: Thibaut Courtois, Simon Mignolet, Jean-François Gillet

Verdedigers: Toby Alderweireld, Thomas Vermaelen, Jan Vertonghen, Dedryck Boyata, Jordan Lukaku, Thomas Meunier, Jason Denayer, Nicolas Lombaerts, Björn Engels

Middenvelders: Moussa Dembele, Radja Nainggolan, Marouane Fellaini, Axel Witsel

Aanvallers: Eden Hazard, Christian Benteke, Romelu Lukaku, Kevin De Bruyne, Michy Batshuayi, Dries Mertens, Yannick Carrasco, Divock Origi

Reserven: Nacer Chadli, Laurent Ciman, Thorgan Hazard, Laurens De Bock, Guillaume Gillet, Kevin Mirallas, Matz Sels

Foto Belga / V. Lefour

.