"Kwaliteit van de zorg wordt verbeterd"

Vanaf september 2016 wordt de opleiding voor verpleegkundigen in België verlengd van drie naar vier jaar, om te voldoen aan de Europese richtlijn. Een positieve evolutie, vindt Alda Dalla Valle, voorzitster van de Nationale Federatie van Belgische Verpleegkundigen. Metro sprak met haar op deze internationale dag van de verpleegkunde.
door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Hoe reageren de beroepsverenigingen op deze verandering?

Alda Dalla Valle: "Ze hadden het verwacht. Er wordt al jaren over gepraat. Ze zijn voorstander van dit project want door de kwaliteit van de opleiding te verhogen, verhoogt ook de kwaliteit van de zorg. Het risico op incidenten verkleint dus aanzienlijk. Bovendien is het een opwaardering van ons beroep."

Verpleegkundigen krijgen - in het ziekenhuis bijvoorbeeld - niet altijd de waardering die ze verdienen. Hoe kan een extra studiejaar die mentaliteit veranderen?

"Hoe langer en hoe beter de opleiding, hoe meer zelfvertrouwen de verpleegkundige krijgt. Ik ben er zeker van dat het de mening over het beroep zal veranderen. Ik maak trouwens graag van de gelegenheid gebruik om hen allemaal een mooi feest te wensen op deze 12de mei en hen op het hart te drukken dat we hen elke dag steunen. Niet een keer per jaar."

Er zijn nu al te weinig verplegers. Gaat dit er niet voor zorgen dat er nog meer studenten afhaken?

"Dat was de vrees van sommige ministers en vakbonden, maar eigenlijk gebeurt net het omgekeerde. Europese studies tonen aan dat als je het aantal studiejaren verhoogt, je ook een ander publiek bereikt. Wie zich inschrijft, is gemotiveerder omdat het echt is wat ze willen. Het is geen standaardkeuze meer, zoals nu soms het geval is."

Is er nog altijd een gebrek aan verpleegkundigen?

"Er is nog altijd veel vraag, maar het gaat al beter dan enkele jaren geleden. Je kan het niet echt een knelpuntberoep noemen, want er zijn genoeg gediplomeerden. Maar vaak haken ze snel af wegens gebrek aan erkenning of omdat het moeilijk is om onregelmatige uren te combineren met een gezinsleven. En er zijn de budgettaire beperkingen, waardoor ziekenhuizen niet kunnen aanwerven. Dat zorgt inderdaad voor een problematische verhouding verplegers/patiënten."

Een jaar extra, betekent dat een specialisatie in het vooruitzicht?

"Nee, het betekent gewoon dat we de erg zware cursus wat kunnen spreiden. Het is een van de zwaarste driejarige opleidingen in België. Het is echt een goede zaak dat we al die leerstof eindelijk over vier jaar kunnen spreiden. Zo kunnen de studenten ze veel beter onder de knie krijgen. Na die vier jaar kan je nog specialiseren."

Zullen ze dan meer handelingen moeten verrichten op de werkvloer?

"Nee, er verandert niets aan de lijst met handelingen. Die is nu al bij de meest uitgebreide in Europa. Er zijn in ons land ook heel wat specialisaties mogelijk en voortgezet onderwijs maakt deel uit van het professionele leven van verpleegkundigen. Dat zal binnenkort trouwens verplicht worden."

Wat betekent deze uitbreiding op Europees niveau?

"Vrij verkeer van werknemers, natuurlijk. Verpleegkundigen die bij ons afstuderen, zullen overal in Europa kunnen gaan werken."

Zijn dat er veel momenteel?

"Er zijn veel Franse studenten die weer vertrekken. Maar er zijn relatief weinig Belgen die in het buitenland gaan werken. Dat gaat maar om een paar procent. Maar misschien verandert dat wel de komende jaren."

Door Lucie Hage

Foto AFP / I. Gaizka