Informanten over terroristen zijn moeilijk te rekruteren

Staatsveiligheid geeft toe dat ze te weinig goedgeplaatste informanten heeft die concrete en volledige informatie kunnen geven over terroristen. Vanaf 1 juni wordt de dienst versterkt met 22 inspecteurs.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Het is niet eenvoudig om informanten in het ‘jihadistische milieu' te rekruteren, terwijl dat net haar opdracht is. Dat staat in een tweede tussentijds rapport van toezichthouder Comité I over de aanslagen in Parijs, meldt De Tijd. «We moeten permanent op zoek gaan naar nieuwe bronnen», luidt het.

Zo had Staatsveiligheid voor de aanslagen op 13 november geen enkele informatie opgevangen over de broers Abdeslam. Ze hadden wel informatie gekregen over vier andere betrokkenen, zoals Abdelhamid Abaaoud en Mohamed Abrini.

De dienst vergaart ook opvallend weinig info via sociale media. De bevoegde cel telt dan ook maar zes mensen, is pas een dik jaar actief en wordt overstelpt met gegevens.

Versterking

Op 1 juni krijgt dienst versterking aangezien de cel Persoonsbescherming dan wordt overgeheveld van Staatsveiligheid naar de federale politie. Ongeveer 55 beschermingsassistenten maken de overstap, maar de 22 inspecteurs die de leiding hadden binnen de dienst, blijven bij Staatsveiligheid. Zij kunnen onmiddellijk ingeschakeld worden omdat ze dezelfde basisopleiding hebben. Bovenop die 22 extra krachten, komen er nog eens 119 bij. Dat heeft De Standaard vernomen van het kabinet van minister van Justitie Koen Geens (CD&V).