Belgen zijn gewonnen voor veggie

Flexitariërs zijn bezig aan een flinke opmars in België. Maar liefst 13% van onze landgenoten laat vlees of vis minstens drie keer per week links liggen. Amper 2% is voltijds vegetariër of veganist. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Ruim een op de zes Vlamingen kiest minstens drie keer per week voor een vegetarische schotel. Daarmee doen we het iets minder goed dan Brusselaars. Daar eet maar liefst 19,5% drie keer of meer per week vegetarisch. Wallonië scoort met 7,8% het slechtst, zo blijkt uit een rondvraag van studiebureau iVox bij 2.200 Belgen.

Mensen die nooit vlees of vis eten, zijn in minder groten getale aanwezig. Amper 2% van de Belgen eet elke dag vegetarisch. In Vlaanderen is dat 3,1% en in Wallonië is het de helft minder: 1,4%. In Brussel is het aantal toegewijde vegetariërs wel verdubbeld naar 1,7%.

Motivatie

De belangrijkste reden waarom Belgen meer kiezen voor een vegetarische hap, is hun gezondheid. Op de tweede plaats komt de bezorgdheid om het milieu en het klimaat. Een derde factor is dierenwelzijn, samen met het plezier van nieuwe smaken en gerechten te ontdekken. Wat ons vooral tegenhoudt, is desinteresse, de vrees voor de smaak en het prijskaartje van een veggie maaltijd.

Foto Pexels