Zes verenigingen roepen België op rechten van transgenders te respecteren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zes organisaties vragen aan België, in de marge van het Belgian Pride Festival dat zaterdag plaatsvindt en in het teken staat van transgenders, om de fundamentele rechten van transgenders te respecteren. "In 2014 voorzag het regeringsakkoord dat de wet van 10 mei 2007 over transgenders aangepast zou worden in functie van de internationale verplichtingen en de rechten van de mens. We roepen regering en parlement op dit engagement zo snel mogelijk om te zetten in de praktijk", aldus de organisaties in een mededeling. Genres Pluriels, de drie koepels van lesbiennes, gays, bisekuelen en transgenders (LGBTI) van het land, Arc-en-Ciel Wallonie, çavaria en RainbowHouse Brussels, evenals Amnesty International en de Liga voor Mensenrechten "juichen de constructieve gesprekken met de regering toe, maar roepen de politieke partijen ook op werk ten gronde te verrichten".

"De oude wet mag gewoon in de vuilbak gekieperd worden. In de plaats willen we een wet op de genderidentiteit die uitgaat van zelfbeschikking en respect en die conform de internationale mensenrechten is", zegt çavariawoordvoerder Jeroen Borghs.

De hoofdboodschap van Belgian Pride is het recht op individuele zelfbeschikking, aldus Borghs. "Mensen moeten zelf kunnen beslissen wat hun genderidentiteit is, zonder inmenging van de staat, dokter of psychiater. Ook je voornaam veranderen en officiële documenten laten aanpassen aan je genderidenteit moet kunnen zonder goedkeuring van derden." Momenteel worden in België mensen die hun M/V-status op hun identiteitskaart willen veranderen, gedwongen tot een hormoonbehandeling en chirurgische ingrepen. "De wet verplicht zelfs sterilisatie", vult Borghs aan, "wat een mensenrechtenschending is."

bron: Belga