Vlaamse missie Baltische staten - "Vakbonden zijn een kwaad dat bestreden moet worden"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Vakbonden vormen een kwaad dat bestreden moet worden. Ze zijn een excuus tegen hervormingen en vooruitgang." Dat heeft Priit Alamäe, de topman van het Estse bedrijf Nortal, een van de grootste softwareontwikkelingsbedrijven van de Baltische staten, woensdag gezegd tijdens een ontmoeting met Vlaams minister-president Geert Bourgeois in Tallinn. Alamäe ijvert onder andere ook voor minder bureaucratie en soepele regulering van de overheid, om het bijvoorbeeld mogelijk te maken in enkele minuten online een bedrijf op te richten. Uitspraken waarbij Bourgeois woensdag als antwoord enkele forse bedenkingen formuleerde. Volgens Alamäe heeft Estland zijn voorsprong in digitale ontwikkeling gerealiseerd "uit noodzaak". "Omdat Estland een arm land is, was het een noodzaak om te optimaliseren, om zo competitief te kunnen zijn", luidt het. En optimaliseren doe je volgens de bedrijfsleider door de "verborgen transactiekosten terug te dringen".

"Twintig jaar geleden gingen banktransacties bijvoorbeeld gepaard met grote transactiekosten. Verschillende mensen kwamen eraan te pas. Vandaag is dat technologisch geoptimaliseerd en kan alles digitaal gebeuren", aldus Alamäe. "Binnen de overheid is bureaucratie de grote transactiekost. "Wij geloven sterk in e-government en het verregaand optimaliseren van dienstverlening door de overheid aan de burger. Technologie is hiervoor de sleutel."

Estland heeft volgens Alamäe zijn vooruitgang inzake digitale ontwikkeling voor een deel kunnen maken omdat "de vakbonden er zwak zijn". "Overheidsvakbonden zijn vaak niet redelijk en gaan in tegen de belangen van de belastingbetaler. Zij willen immers dat meer belastinggeld gebruikt wordt voor de betaling van de lonen van overheidspersoneel."

Ook Europa is volgens de Nortal-topman een probleem, wegens "te veel regels en regulering".

bron: Belga