Spanning neemt toe in gevangenis Itter na bezoek deurwaarder en politie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Aan de gevangenis van Itter is een deurwaarder, vergezeld van politie, zich er vanochtend gaan van vergewissen dat werkwilligen de gevangenis binnen kunnen. Volgens de stakende cipiers was het zijn bedoeling om een dwangsom van 1.000 euro per inbreuk te betekenen. De gerechtsdeurwaarder zou ook een identiteitskaart gevraagd hebben om te weten aan wie hij een kopie van de beslissing moest overmaken - wat de stakende cipiers weigerden. De politie nam vervolgens foto's van de aanwezigen en van de nummerplaten van hun voertuigen.

De spanning aan de gevangenis is zo opnieuw toegenomen, maar de vakbondsactivisten benadrukken dat alles geweldloos is verlopen. Ze zeggen ook dat ze werkwilligen wel degelijk de gevangenis binnenlaten. Vanochtend zou het om een tiental cipiers gaan.

"De cipiers hebben geweigerd om hun identiteitskaart te geven, want ze hebben niets misdaan. Bovendien moeten zij die willen werken hun auto langs de straat parkeren en 150 meter stappen tot aan de gevangenis. We hebben nog steeds het recht om onze collega's bewust te maken van onze eisen! Wat deze ochtend is gebeurd met de politie, is pure intimidatie. Als de verantwoordelijken denken dat ze de cipiers op deze manier weer aan het werk zullen krijgen, vergissen ze zich", zegt Philippe Lievens, vakbondsman van ACOD.

bron: Belga