Ongeveer 120 militairen gevorderd voor Brusselse en Waalse gevangenissen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ongeveer 120 militairen zijn vandaag gevorderd om de cipiers te vervangen in de gevangenissen van Brussel en Wallonië. De staking duurt al meer dan twee weken. Maandag werden er slechts 40 militairen gevorderd. "De militairen hebben geen enkel contact met de gevangenen. Hun taak is om te waken over de veiligheid van de cipiers", zegt Gilles Van Oosthuijze, verantwoordelijke leider van VSOA Defensie.

Het is de federale regering die zondag besliste om militairen op te vorderen voor de gevangenissen die getroffen zijn door de staking. Er zou beroep gedaan worden op de militairen gedurende 48 uur, te beginnen maandag. Er was wel een optie om hun opdracht te verlengen. "Op dit moment is er nog niet beslist over een verlenging, maar ook niet over een stopzetting", zegt Van Oosthuijze.

Volgens Van Oosthuijze lijkt de situatie in de gevangenissen te kalmeren. "Er zijn minder spanningen in de gevangenissen doordat de gevangenen kunnen douchen en kunnen gelucht worden minstens een keer per dag", zo vernam hij.

bron: Belga