Gemoederen raken verhit aan gevangenis Marche-en-Famenne

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gemoederen zijn deze voormiddag verhit geraakt aan de stakerspost voor de gevangenis van Marche-en-Famenne, toen de politie en de directie werkwillige cipiers wilden binnenlaten.

's Ochtends was een gerechtsdeurwaarder een beschikking komen betekenen om de blokkade van de stakende cipiers op te heffen. "Het ging er stevig aan toe, de situatie werd op de spits gedreven", zei een afgevaardigde van vakbond ACV ter plaatse. "De politie kwam tussenbeide om de doorgang te forceren." Eén manifestant werd tegen de grond gewerkt, een andere zegt dat hij aan de kant werd geduwd.

"Ik begrijp deze staking perfect, ik heb er helemaal geen moeite mee", zei Frédéric de Thier, directeur van de gevangenis in Marche-en-Famenne. "Maar ik ben er wel tegen dat werkwilligen de toegang wordt ontzegd tot de gevangenis. Het recht op werk is onvervreemdbaar."

Een honderdtal stakers waren er plaatse, onder wie cipiers van Lantin, Paifve, Ieper, Aarlen, Saint-Hubert en Andenne. Ze waren solidair met hun collega's uit Marche-en-Famenne. Nadat de blokkade was opgeheven, trokken de cipiers naar het centrum voor een langzaamaanactie. "We waren woedend en zijn lawaai gaan maken aan het gerechtsgebouw en het stadhuis, alvorens terug te keren naar de gevangenis", zegt de vakbondsman.

De stakerspost had enkel tot doel om het personeel de toegang tot de gevangenis te ontzeggen, klinkt het, niet de families van de gedetineerden. Voor het eerst sinds het begin van de staking konden die bezoeken, die begeleid worden door de politie, weer doorgaan.

bron: Belga