Deur dicht voor foute kopers defensiemateriaal

door
Belga
Leestijd 1 min.

Defensie zal niet langer zomaar gebruikte wapens, tanks of helikopters mogen doorverkopen, zo schrijft De Morgen vandaag. Het parlement zal voortaan eerst een uitgebreide controle uitvoeren. Die moet voorkomen dat het materiaal in de verkeerde handen terechtkomt, zoals in 2012 gebeurde met Agusta-helikopters. Het Belgisch leger doet oud materiaal op regelmatige basis van de hand en gebruikt het geld om te investeren in nieuwe uitrusting. Op dit moment zijn er echter te weinig garanties dat het materiaal niet bij malafide wapenhandelaars of foute regimes belandt. Daarom zal het parlement voortaan elke verkoop grondig kunnen doorlichten.

Dat een extra controlemechanisme noodzakelijk is, bewijst het recente verleden. Zo werden in november 2009 en maart 2012 in totaal 12 Agusta-helikopters verkocht, die uiteindelijk in Zuid-Soedan terecht kwamen, een land waartegen de EU toen een wapenembargo handhaafde.

De meerderheid heeft nu een voorstel klaar voor meer parlementaire controle op legerverkopen. Concreet zal de commissie Legeraankopen bij elke grote verkoop advies vragen over potentiële klanten bij de inlichtingendiensten. Ook zal Defensie zelf uitleg komen geven bij de verkoop. Na grondig onderzoek zal het parlement een advies uitbrengen, maar het is de regering die finaal beslist.

bron: Belga