Apestaartjaren - Zeven op tien volgt nieuws op sociale media, amper een op tien via papieren krant

door
Belga
Leestijd 2 min.

In 2014 gaf een kwart van de jongeren tussen 12 en 18 nog aan nieuws uit de papieren krant te halen, maar in 2016 volgt slechts 11 procent van hen via een papieren dagblad de actualiteit. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse Apestaartjaren-onderzoek. Zeventig procent van de Vlaamse jongeren blijft wel dagelijks via sociale media op de hoogte van het nieuws. De klassieke media krijgen klappen, besluit het rapport. "Om het nieuws te volgen, wenden Vlaamse jongeren zich in de eerste plaats tot hun sociale media. 70,5 procent van de jongeren geeft aan dagelijks via sociale media op de hoogte te blijven van het nieuws. Ter vergelijking: in 2014 volgde 54,9 procent van de jongeren dagelijks nieuws via sociale media."

Het aandeel van de televisie in de nieuwsconsumptie daalt van 61 naar 55 procent, maar de radio gaat van 58 naar 39 procent in twee jaar tijd. Waar in 2014 nog 25 procent van de jongeren aangaf dagelijks nieuws uit papieren kranten te halen, is dat in 2016 gedaald tot 11 procent.

"Jongeren uit de eerste graad blijven significant minder vaak op de hoogte via papieren kranten (slechts 7,2 procent), nieuwswebsites (13,4 procent) en apps van de nieuwsdiensten (14 procent)", stellen de onderzoekers. "Maar ook de radio scoort bij deze leeftijdsgroep opvallend lager (34,8 procent) dan bij de jongeren uit de derde graad (42,7 procent). In de derde graad zitten significant meer jongeren die op dagelijkse basis kranten, nieuwswebsites, sociale media, nieuwsdienst-apps en interpersoonlijk contact gebruiken om op de hoogte te blijven van het nieuws."

bron: Belga