Cannes: de films om naar uit te kijken

Het is zover! Voor het 69ste opeenvolgende jaar ontrolt Cannes de rode loper voor de jaarlijkse hoogmis van de internationale film. Zoals altijd is de selectie om van te smullen. Ze brengt vertrouwde gezichten en nieuwe talenten bij elkaar, ook zoals altijd. In afwachting van de uitreiking van de Gouden Palm, op 22 mei, leest u hierna naar welke films het meest wordt uitgekeken, zodat u op een feestje een goede indruk kunt maken.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

1. De oude rotten

Zoals te voorzien en te verwachten was, vinden we in de Officiële Selectie een aantal toppers terug die al meermaals op een Gouden Palm aasden. Om te beginnen: Pedro Almodóvar, die sinds La Piel que habito in 2011 niet meer was gekomen. Na het komische tussengerecht Los Amantes Pasajeros, dat op algemene perplexiteit werd onthaald, komt hij terug met Julieta, een dramatische prent over een moeder die op zoek gaat naar haar verdwenen dochter.

Ken Loach, die pal tien jaar geleden gelauwerd werd voor The Wind That Shakes the Barley, is met I, Daniel Blake inmiddels aan zijn 12de selectie toe. Nochtans zei hij in 2014 stellig dat Jimmy's Hall zijn laatste film was!

Twee die we ook niet meer moeten voorstellen zijn de gebroeders Dardenne. Nu presenteren ze La fille inconnue (in het najaar in de filmzalen), met de briljante Adèle Haenel. Wordt het hun derde Gouden Palm? Die prijs gaat in ieder geval niet naar Woody Allen of Steven Spielberg, die weliswaar naar Cannes komen, maar hun films – respectievelijk Café Society en The BFG, naar het boek van Roald Dahl – worden buiten de competitie vertoond.

Wie wel kans maakt op de Palm is Jim Jarmusch, die met niet minder dan twee films onder de arm naar Cannes afzakt: Paterson in de competitie en, tijdens de middernachtvertoning, de documentaire over Iggy Pop Gimme Danger. Tenslotte vermelden we nog de aanwezigheid op de Quinzaine des Réalisateurs van Alejandro Jodorowsky (La Montaña Sagrada) en van Paul Schrader (trouwe scenarioschrijver van Scorsese en regisseur van American Gigolo).

Julieta van Pedro Almodóvar - Foto El Deseo / M. Pavón

2. De jonge beloftes

Het is niet echt hun eerste keer in Cannes, maar ze staan ook nog niet als ‘topsterren' gecatalogeerd. Dat geldt onder meer voor Jeff Nichols, die al in 2012 meedeed in de competitie met Mud en nu terugkomt met Loving, over een ‘mixed race' koppel dat door de rassenscheiding in het Amerika van de jaren 60 in de gevangenis belandt. Xavier Dolan gooide hoge ogen in 2014 met Mommy en zat vorig jaar in de jury. Dit jaar strijdt hij weer mee met Juste la fin du monde, een dramatische film met een indrukwekkende ensemble cast (Marion Cotillard, Léa Seydoux, Vincent Cassel, Gaspard Ulliel…).

Olivier Assayas en Nicolas Winding Refn zijn ook al redelijk bekend met de Croisette. De eerste wordt al sinds 2000 geselecteerd, dit jaar met Personal Shopper waarin hij, na het heel mooie Sils Maria (2014), opnieuw samenwerkt met Kirsten Stewart. De tweede, die in 2011 de regieprijs ontving voor Drive en in 2013 bot ving met Only God Forgives, probeert het opnieuw met The Neon Demon, een ‘kannibalistische horrorfilm in topmodellenland', aldus programmator Thierry Frémaux. We zijn benieuwd! En laten we toch vooral niet de nieuwe films vergeten van Asghar Fahradi (Une Séparation) en Cristian Mungiu, die in 2007 al prijs had met 4 luni, 3 saptamâni si 2 zile.

Loving van Jeff Nichols - Foto Ben Rothstein

3. De nieuwkomers

Naast de habitués bevat de Officiële Selectie ook een aantal verfrissende – en vrouwelijke – nieuwe namen. Zo presenteert regisseuse Andrea Arnold, na haar opvallende Fish Tank, nu American Honey, een beschonken roadmovie doorheen de Amerikaanse Midwest met Shia La Beouf.

Tien jaar na Selon Charlie komt Nicole Garcia terug naar Cannes met Mal de Pierres, een liefdesverhaal met Marion Cotillard tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Ook vermeldenswaard zijn de films van de Duitse Maren Ade en van Roemeen Cristi Puiu, twee nieuwkomers die wel eens verrassend uit de hoek zouden kunnen komen…

4. De Belgen

Behalve met de gebroeders Dardenne in de Officiële Selectie wordt België nog tweemaal vertegenwoordigd. Eerst en vooral in de Quinzaine des Réalisateurs door L'économie du couple van Joachim Lafosse (À Perdre la raison), een intieme en tedere huis-clos over een verbroken relatie, met Bérénice Bejo en Cédric Kahn (vanaf 8 juni in de bioscoop). En ook door Poubelle van Alexandre Gilmet, afgestudeerd aan het INSAS, in de Cinéfondation-selectie van kortfilms door studenten.

Daarnaast zijn er nog Belgen aanwezig in diverse coproducties: onder meer het volledig in Luik gedraaide Grave van Julia Ducournau (in de ‘Semaine de la critique') en La Danseuse van Stéphanie Di Giusto (in ‘Un Certain Regard'), een biopic over Isadora Duncan met François Damiens, Gaspard Ulliel en Lily Rose-Depp (de dochter van Johnny Depp en Vanessa Paradis).

La fille inconnue van de gebroeders Dardenne - Foto Les Films du Fleuve

5. En niet te vergeten…

En, om het af te leren, ziehier nog enkele veelbelovende nieuwe prenten die binnenkort bij ons uitkomen: The Nice Guys van Shane Black (Iron Man 3) met Ryan Gosling en Russell Crowe (vanaf 15 mei in de zaal), en Money Monster van Jodie Foster (te zien vanaf 1 juni), allebei buiten de competitie. Tot slot, kunnen we vanaf 25 mei met zijn allen gaan kijken naar de ijzige Isabelle Huppert in Elle van Paul Verhoeven (Basic Instinct), die ook meedingt om de Gouden Palm!

69ste Festival van Cannes – van 11 tot 22 mei, Cannes, Frankrijk – www.festival-cannes.com

Door Elli Mastorou