Astronomen ontdekken 1.284 nieuwe planeten

Astronomen hebben de ontdekking van meer dan 1.200 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel gemeld. Deze exoplaneten werden met de ruimtetelescoop Kepler van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA gevonden.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

De Kepler had aanwijzingen van meer dan vierduizend potentiële exoplaneten. Van 1.284 stuks is met 99 % waarschijnlijkheid te zeggen dat het raak is. “Het gaat om het grootste aantal exoplaneten dat ooit in één keer is bekend geworden”, zei Timothy Morton van de New Jersey Princeton University vandaag op een persconferentie in Washington.

Ellen Stofan van de NASA zegt dat door dit onderzoek het aantal Kepler-planeten meer dan verdubbeld is. “Dit geeft ons hoop dat wij, ergens rond een ster die erg lijkt op de onze, nog een Aarde kunnen ontdekken.” Van de nieuwe planeten kunnen er 550 kleine gesteenteplaneten zijn, net zoals de aarde. Negen ervan komen in aanmerking om levensvatbaar te zijn. Deze hebben temperaturen die water in vloeibare vorm mogelijk maken.

Er zijn nu al meer dan 3.200 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, de meeste dankzij de Kepler. Die tekende volgens de NASA voor 2.325 stuks. “Voor de start van de Kepler wisten wij niet of exoplaneten zeldzaam of courant kunnen zijn in ons sterrenstelsel. Dankzij de telescoop en de wetenschappelijke gemeenschap weten wij nu dat er meer planeten zouden kunnen zijn dan sterren”, aldus Paul Hertz van de afdeling astrofysica van het Amerikaanse ruimtevaartbureau.

 

Foto Twitter / NASA