Rechtbank in Keulen wijst klacht van Erdogan af

door
Belga
Leestijd 1 min.

De rechtbank in Keulen heeft het kort geding van Turks president Recep Tayyip Erdogan tegen Mathias Döpfner, de ceo van het Springerconcern, afgewezen. Erdogan spande dat maandag aan tegen Döpfner voor diens steun voor het spotdicht van satiricus Jan Böhmermann. Ralf Höcker, Erdogans advocaat, liet maandag al verstaan dat hij beroep zou aantekenen als het kort geding niet plaats zou vinden.

Döpfner had in de reeks debatten over het Erdogan-gedicht van Böhmermann in een open brief partij gekozen voor de satiricus. "Ik vind je gedicht geslaagd. Ik heb hard moeten lachen", schreef de baas van het mediahuis ('Bild', 'WeltN24') in de zondagskrant Welt am Sonntag. In een postscriptum voegde hij eraan toe: "Ik wil me, Herr Böhmermann, voorzichtigheidshalve bij alle formuleringen inhoudelijk en volledig aansluiten en mij er in elke juridische vorm achter scharen".

Vandaag oordeelde de rechtbank in Keulen dat Döpfner met zijn uitspraken enkel deelnam aan een "controversieel debat" in de nasleep van het omstreden spotdicht en dat die gedekt zijn door het recht op vrije meningsuiting.

Bron: Belga