Brugge stoomt zich klaar voor kampioenenfeest

door
Belga
Leestijd 2 min.

De stad Brugge bereidt zich voor op een veertiende landstitel van Club Brugge. Als de eersteklasseclub zondag, tegen Anderlecht, kampioen speelt, staat er op pinkstermaandag een groot volksfeest op het programma. De stad lichtte vanmorgen een tipje van de sluier. "We willen het vel van de beer niet verkopen voor hij is geschoten, maar willen op alles voorbereid zijn", zegt burgemeester Renaat Landuyt. "Daarom is er een scenario opgesteld dat eventueel verplaatsbaar is." Maar aan de pronostieken van het schepencollege te horen, twijfelt niemand eraan dat Brugge zondag zijn eerste titel in elf jaar pakt.

Als tijdens de match blijkt dat Club kampioen zal spelen, zal de omgeving rond het Jan Breydelstadion verkeersvrij gemaakt worden. Uit veiligheidsoverwegingen worden diezelfde dag nergens anders massa-evenementen georganiseerd. Dat laat de politie onder meer toe deze match aan te pakken zoals een reguliere risicomatch. Er is ook geen vraag voor bijkomende evenementen in de binnenstad.

Op maandag staat er dan een volksfeest op het programma waarbij de spelers op de fiets, een Blue Bike, de binnenstad zullen inrijden. Geen viering op de reien dus. Vanaf 15 uur zouden de festiviteiten starten op een podium op de Burg. Op een groot scherm zullen beelden te zien zijn en er is ook muzikale omkadering. De spelers worden ontvangen op het stadhuis en mogen het Gulden Boek ondertekenen voor het feest kan losbarsten op de Burg. Brugge verwacht tienduizenden supporters, tot 60.000 mensen en zelfs meer. Er wordt in het kader van terreurniveau 3 aangeraden tassen thuis te laten. De politie zal discreet controleren. Als Brugge later kampioen speelt, kan het scenario gemakkelijk op een latere datum uitgerold worden.

Burgemeester Landuyt voorspelt alvast een 1-0-overwinning voor de Bruggelingen.

bron: Belga