Platini blijft voor vier jaar geschorst

door
Belga
Leestijd 2 min.

Michel Platini (60) blijft voor vier jaar geschorst. De voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA was naar het Internationaal Sporttribunaal (TAS) gestapt tegen een schorsing van zes jaar die de wereldvoetbalbond FIFA hem eerder oplegde. Vandaag deed het TAS uitspraak in de zaak van de Fransman. Platini kreeg de sanctie, waardoor hij geen enkele functie in het voetbal mag uitoefenen, voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter, die eveneens werd geschorst. Platini en Blatter kregen in eerste instantie (in december) allebei acht jaar schorsing, maar die straf werd door de FIFA in beroep (in februari) met twee jaar verminderd. Nu doet het TAS dus opnieuw twee jaar van de schorsing. Zijn boete wordt van 80.000 tot 60.000 Zwitserse frank (54.000 euro) teruggebracht.

Begin maart kondigde de drievoudige Gouden Bal zijn beroep voor het TAS aan. Op 29 april mocht hij zich in Lausanne verdedigen. Door de schorsing kon de Franse oud-voetballer zijn mandaat als UEFA-voorzitter niet uitoefenen. Hij moest ook zijn ambitie om Blatter op te volgen als FIFA-voorzitter opbergen. Gianni Infantino, de toenmalige rechterhand van Platini, nam de plaats van Blatter in.

Op een buitengewoon Uitvoerend Comité dat op 18 mei in Bazel wordt gehouden (de dag van de Europa Leaguefinale tussen Liverpool en Sevilla), zal de UEFA zich buigen over deze beslissing die het TAS heeft genomen in het dossier van Platini. De advocaten van Platini lieten alvast weten dat de Fransman zijn mandaat ter beschikking stelt.

bron: Belga