Internationaal consortium zet gegevens Panama Papers op het internet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijf weken na de eerste berichten over de Panama Papers heeft het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) de onbewerkte gegevens over honderdduizenden offshoreconstructies gepubliceerd. De groep plaatste een interactieve databank met informatie over bedrijven, trustfondsen en stichtingen in 21 belastingparadijzen online. "Het is waarschijnlijk de grootste databank over geheime offshoreconstructies en hun achtergrondfiguren, die ooit openbaar werd gemaakt", deelde het ICIJ mee. Een "stortplaats" voor originele documenten zal het platform niet worden. Persoonlijke gegevens als bankrekeningen, e-mailadressen, telefoonnummers en identiteitsdocumenten staan er niet in. De ICIJ en andere media zullen in de komende weken en maanden verder berichten over individuele gevallen waar publiek belang voor bestaat, aldus het consortium.

Vele media, in België De Tijd, Knack, Mo* en Le Soir, hadden begin april over ruim 200.000 door het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca opgerichte offshoreconsteructies bericht, waarin politici, vooraanstaande mensen en sportfiguren hun vermogen geparkeerd zouden hebben. De publicatie van de Panama Papers leidde tot onderzoeken over heel de wereld en internationale debatten over belastingparadijzen en witwaspraktijken.

Mossack Fonseca beschouwt zichzelf als slachtoffer van datadiefstal en benadrukt zich steeds aan de wet gehouden te hebben. Het kantoor richt kapitaalvennootschappen op en verkoopt die aan tussenhandelaren als banken, advocaten en vermogensbeheerders, die ze weer aan hun eindklanten kunnen doorgeven.

Tot op het laatste heeft het advocatenkantoor geprobeerd de publicatie van de onbewerkte gegevens te verhinderen. Vorige week werd het ICIJ opgeroepen het platform niet online te plaatsen. "Het gaat om gestolen informatie. Het is een schending van het geheimhoudingsakkoord tussen advocaat en cliënt, dat wij moet beschermen", klonk het in een standpunt.

Bron: Belga