Euroministers buigen zich opnieuw over Grieks zorgenkind

door
Belga
Leestijd 2 min.

De ministers van Financiën van de eurolanden buigen zich in Brussel over de mogelijke vrijgave van vers geld voor Griekenland. Tegelijkertijd gaan ze voor het eerst een inhoudelijk debat voeren over een mogelijke schuldherschikking voor het land. Een doorbraak wordt er nog niet verwacht. Voorzitter Jeroen Dijsselbloem zei te hopen later deze maand tot afspraken te komen. De euroministers buigen zich eerst over de hervormingen van het pensioenstelsel en de inkomstenbelasting die zondagavond het fiat kregen in het Griekse parlement. Die kaderen in de afspraken die ze vorige zomer met de Griekse regering hebben gemaakt over een nieuw financieel reddingspakket. Een positieve beoordeling is noodzakelijk voor de vrijgave van vijf miljard euro aan nieuwe noodleningen uit dat pakket.

"We gaan eerst eens bekijken of die hervormingen conform zijn met wat vorige zomer afgesproken is. Dat lijkt er niet slecht uit te zien, maar we moeten dat nog eens in detail bekijken", verklaarde minister Johan Van Overtveldt (N-VA) voor aanvang van de vergadering. De minister acht de kans niet zo groot dat er maandag reeds witte rook komt. "Het lijkt me nog net iets te vroeg, maar never say never."

De euroministers praten ook voor het eerst over mogelijke maatregelen om de Griekse schuldenlast te verlichten. Op dat vlak worden zeker nog geen beslissingen verwacht. "We gaan daar vandaag voor het eerst inhoudelijk over praten, over hoe dat zou moeten verlopen", schetste Dijsselbloem, die hoopt op de volgende bijeenkomst op 24 mei "tot afspraken te komen".

Volgens Dijsselbloem is Duitsland nog steeds "terughoudend". Ook voor Van Overtveldt is de schuldkwestie "geen wezenlijk onderdeel van wat er voor Griekenland moet gebeuren". "Andere landen met een hoge schuldgraad en nog zwaardere relatieve interestlasten, zoals Portugal en Italië, groeien wel. Dus moeten we vooral de nadruk leggen op structurele hervormingen", aldus de minister, die erop hamert dat eerst de discussie over de afgesproken hervormingen moet afgerond worden.

bron: Belga