Congolese oppositieleider Katumbi al uren verhoord door justitie

door
Belga
Leestijd 2 min.

Moïse Katumbi, een van de uitdagers van de Congolese president Joseph Kabila, heeft tijdens een intussen al uren durend verhoor ontkend dat hij huurlingen ingezet heeft als bodyguards. Dat zegt zijn advocaat Georges Kapiamba. Katumbi moest zich komen verantwoorden voor een rechtbank in het zuidoosten van het land. Katumbi was tot september vorig jaar de populaire gouverneur van de intussen opgesplitste provincie Katanga. Vorige woensdag maakte Katumbi bekend dat hij ingaat op de vraag van drie groepen van oppositiepartijen om hun kandidaat te zijn voor de presidentsverkiezingen. Die staan gepland voor november, maar het is weinig waarschijnlijk dat ze dan zullen doorgaan. Kabila heeft nog altijd niet bekendgemaakt of hij kandidaat zal zijn - dat zou in ieder geval in strijd zijn met de grondwet.

Op de dag van zijn aankondiging maakte de regering bekend dat er een onderzoek komt naar aantijgingen dat Katumbi illegaal Zuid-Afrikaanse en Amerikaanse huurlingen zou aangeworven hebben om zijn veiligheid te verzekeren. De oud-gouverneur ontkent. Katumbi wordt vanwege zijn grote populariteit - hij is ook voorzitter van een van Afrika's beste voetbalteams - en diepe zakken beschouwd als een van de grootste uitdagers van Kabila.

De politie vuurde maandag met traangas op ruim 1.000 aanhangers die maandagvoormiddag hun solidariteit met Katumbi kwamen betuigen voor het gerechtsgebouw in Lubumbashi. Een bron meldde aan Reuters dat er zeker vier mensen zijn opgepakt.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch lijkt het erop dat de beschuldigingen tegen Katumbi politiek gemotiveerd zijn. De regering in Kinshasa ontkent dat. Nog volgens HRW zijn sinds eind april al zeker 27 van Katumbi's aanhangers opgepakt.

Bron: Belga