Aanvragen voor studies nieuwe geneesmiddelen met 6 procent gestegen in 2015 Aanvragen voor studies nieuwe geneesmiddelen met 6 procent gestegen in 2015

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vorig jaar zijn in België 6 procent meer aanvragen ingediend om nieuwe klinische studies bij patiënten op te starten. In totaal liepen in ons land 1.578 studies in 2015. Volgens pharma.be, de koepelorganisatie van de geneesmiddelenindustrie in België, is ons land het op één na belangrijkste Europese land voor onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen. Het aantal aanvragen voor nieuwe klinische studies klom tot 484 in 2015 tegenover 458 in 2014. Het totaal kwam op 1.578 lopende klinische studies in 2015. Een op de vijf studies richtte zich op nieuwe behandelingen voor kinderen. In 2015 werden maandelijks gemiddeld tien nieuwe aanvragen ingediend tot klinische studies om nieuwe kankerbehandelingen te testen.

België kan rekenen op de sterke klinische expertise van ruim 70 ziekenhuizen. Bovendien gelden er snelle goedkeuringsprocedures om klinische studies aan te vragen. Dit snelheidsvoordeel maakt van ons land een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek te doen, maar België mag volgens pharma.be niet op haar lauweren rusten. Eind 2018 treedt namelijk een nieuwe Europese regelgeving in werking die zorgt voor de harmonisering van de aanvraag- en goedkeuringsprocedures van klinische studies. Deze harmonisering kan de gunstige positie van België vergeleken met andere EU-lidstaten in het gedrang brengen. Daarom zullen de initiatieven uit het Toekomstpact met minister Maggie De Block ons land in staat moeten stellen haar concurrentiepositie in klinische studies te behouden. Vorig jaar zijn in België 6 procent meer aanvragen ingediend om nieuwe klinische studies bij patiënten op te starten. In totaal liepen in ons land 1.578 studies in 2015. Volgens pharma.be, de koepelorganisatie van de geneesmiddelenindustrie in België, is ons land het op één na belangrijkste Europese land voor onderzoeken naar nieuwe geneesmiddelen. Het aantal aanvragen voor nieuwe klinische studies klom tot 484 in 2015 tegenover 458 in 2014. Het totaal kwam op 1.578 lopende klinische studies in 2015. Een op de vijf studies richtte zich op nieuwe behandelingen voor kinderen. In 2015 werden maandelijks gemiddeld tien nieuwe aanvragen ingediend tot klinische studies om nieuwe kankerbehandelingen te testen.

België kan rekenen op de sterke klinische expertise van ruim 70 ziekenhuizen. Bovendien gelden er snelle goedkeuringsprocedures om klinische studies aan te vragen. Dit snelheidsvoordeel maakt van ons land een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek te doen, maar België mag volgens pharma.be niet op haar lauweren rusten. Eind 2018 treedt namelijk een nieuwe Europese regelgeving in werking die zorgt voor de harmonisering van de aanvraag- en goedkeuringsprocedures van klinische studies. Deze harmonisering kan de gunstige positie van België vergeleken met andere EU-lidstaten in het gedrang brengen. Daarom zullen de initiatieven uit het Toekomstpact met minister Maggie De Block ons land in staat moeten stellen haar concurrentiepositie in klinische studies te behouden.

bron: Belga