Mooiste runderen bekroond in India

De koe is voor hindoeïstische Indiërs een heilig dier en krijgt bijgevolg een belangrijke rol in de maatschappij. De aanbidding heeft afgelopen weekend een hoogtepunt bereikt in de Noord-Indiase stad Rohtak, waar een schoonheidswedstrijd voor runderen georganiseerd werd.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Meer dan 600 stieren en koeien dongen naar prijzen in achttien verschillende categorieën. Stieren werden beoordeeld op de hun looks en de lengte van hun hoorns, terwijl de jury zich ook uitlaat over de hoeveelheid melk die hun vrouwelijke soortgenoten produceren. De meeste runderen paradeerden zorgeloos voorbij de juryleden, terwijl sommige anderen net iets meer aanmoediging nodig hadden. De winnaars gingen uiteindelijk aan de haal met 250.000 roepie (3.300 euro) en een feestelijk lint.

De schoonheidswedstrijd was niet enkel bedoeld om knappe koebeesten te belonen. De regering van de deelstaat Haryana richtte de competitie in om lokale rassen in de kijker te zetten en om de bevolking bewust te maken van dierenrechten. Zo mochten enkel inheemse rassen deelnemen.

Archiefbeeld AFP /F.X. Marit