Geel vierkant moet kruispunten vrijmaken

De Brusselse regering start met een campagne om chauffeurs aan te leren dat ze het kruispunt vrij moeten houden. Op de drie drukste kruispunten zijn gele vierkanten aangebracht.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Zelfs de braafste automobilist heeft zich er al wel eens schuldig aan gemaakt: nog snel door het groen licht rijden om dan enkele meters verder stil te staan in een file en zo de weg te blokkeren wanneer de andere rijrichting mag vertrekken. Het resultaat: nog meer verkeerschaos en een verhoogd risico voor de veiligheid van anderen. De Brusselse regering start daarom met een sensibiliseringscampagne, ‘Don't Block The Box'.

Extra markering op de weg

Het initiatief loopt zes maanden en gedurende die tijd worden er flyers verdeeld om de automobilisten te sensibiliseren. Bovendien komen er op de kruispunten van Sainctelette, Kunst-Wet en Troon gele markeringen op de weg te staan. Die moeten de chauffeurs attent maken op de ruimte die ze moeten vrijhouden. Politieagenten zullen regelmatig aanwezig zijn op de kruispunten om het project te evalueren en bestuurders te beboeten wanneer ze het kruispunt blokkeren. Een boete bedraagt 55 euro met onmiddellijke inning. Op bepaalde plaatsen zal een extra verkeersbord geplaatst worden dat chauffeurs eraan herinnert dat het kruispunt blokkeren, verboden is.

"Arrogant en asociaal gedrag"

Danny Smagghe, woordvoerder van de mobiliteitsclub Touring, is alvast te vinden voor het project. "Het is een groot probleem in de binnensteden, want de files worden er alleen maar langer door", aldus Smagghe aan Het Nieuwsblad. "Per se willen doorrijden bij groen licht is een vorm van arrogantie en asociaal gedrag dat we niet kunnen tolereren."

Vlaams minister van mobiliteit Ben Weyts (N-VA) staat vooralsnog weigerachtig tegenover een algemene invoering van de gele vierkanten. "Dit is een kwestie van gezond verstand. Als je ziet dat je een kruispunt gaat blokkeren, wacht dan gewoon", klinkt het

Foto R.V.