Ignace Peckstadt, pionier van Orthodoxe Kerk in Vlaanderen, overleden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ignace Peckstadt, een pionier van de Orthodoxe Kerk in Vlaanderen en tot 1998 advocaat aan de Balie van Gent, is vorige nacht in Gent op 89-jarige leeftijd overleden. Peckstadt was priester van de parochie van de Heilige Apostel Andreas legde mee de basis voor de officiële erkenning van de Orthodoxe Kerk in ons land, meldt de Orthodoxe Kerk in een persbericht. Ignace Peckstadt werd op 4 november 1926 geboren in Evergem in een Vlaams gezin en kwam tijdens zijn studiejaren in contact met de Orthodoxe Kerk en haar spiritualiteit.

In de jaren 60, de periode van het Tweede Vaticaans Concilie, richtte hij in Gent een genootschap op dat belangrijke figuren uit de Orthodoxe Kerk naar Vlaanderen bracht om er een divers publiek in te leiden in de orthodoxe spiritualiteit. Kort nadien stichtte hij een parochie in Gent van waaruit de Orthodoxie zich verspreidde over Vlaanderen. In 1975 werd hij priester gewijd.

Van 1950 tot 1998 was hij advocaat aan de Balie in Gent, waarvan 9 jaar lid van de Raad der Orde en 16 jaar voorzitter van het Pro-Deo bureau, de dienst voor rechtshulp. Ignace Peckstadt was ook meer dan 35 jaar plaatsvervangend vrederechter en docent rechtsvakken in het hoger onderwijs.

Op 2 mei vierde hij met zijn echtgenote Marie-Thérèse Janssens de 63e huwelijksverjaardag. Zijn zoon Metropoliet Athenagoras is hoofd van de orthodoxe eredienst in ons land. De andere zoon en een schoonzoon zijn orthodox priester.

De uitvaart heeft zaterdag 14 mei om 11 uur plaats in de Gentse Begijnhofkerk Sint-Elisabeth, in de Sophie van Akenstraat.

bron: Belga