Eerste Damiaanprijs uitgereikt aan vzw Koor en Stem

door
Belga
Leestijd 2 min.

De vzw Koor en Stem heeft vanmiddag in het Damiaancentrum in Leuven de allereerste Damiaanprijs in ontvangst mogen nemen. De Damiaanprijs, een initiatief van het Damiaanfonds van de KU Leuven, wil elk jaar een indidivu of organisatie eren die het spirituele erfgoed van pater Damiaan verderzet. De vzw Koor en Stem kreeg de prijs voor haar project "De Stem van ons Geheugen", een zangproject om het dagelijkse leven van mensen met dementie en hun familie of mantelzorgers aangenamer te maken. "Een van de dingen die pater Damiaan zo kenmerkten, was zijn manier om zich in te zetten voor mensen die zich in een zeer kwetsbare positie bevonden en zijn beslissing om met hen te gaan samenwonen", zegt professor Patrick Devliegers, voorzitter van het Damiaanfonds. "Met de Damiaanprijs willen we een duwtje in de rug geven aan iedereen die zich inzet voor mensen die ook sociaal kwetsbaar zijn. De prijs schenkt in die zin ook niet alleen aandacht aan degene die hem ontvangt, maar ook aan al degenen voor wie die persoon of organisatie zich inzet."

Met het project "De Stem van ons Geheugen" proberen Koor en Stem, samen met onder meer het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen, een sterke impuls te geven aan het zingen met mensen met dementie in Vlaanderen. Zingen maakt mensen met dementie actiever en toegankelijker, en helpt om nieuwe communicatie op gang te brengen met hun familieleden en omgeving.

"Dit project brengt zingen terug tot zijn essentie, mensen die over alle grenzen heen samenwerken en genieten", zegt Koenraad De Meulder van Koor en Stem. "Het beleven van die gemeenschappelijke passie is voor veel mensen niet bereikbaar, bijvoorbeeld omwille van hun ziekte. Als wij erin slagen om die passie toch met hen te delen, dan delen we ook geluk."

bron: Belga