Canada krijgt ‘The Beast' niet getemd

De enorme bosbrand in de Canadese provincie Alberta breidt steeds verder uit. De autoriteiten vrezen dat het vuur zich zal verspreiden naar de naburige provincie Saskatchewan. Intussen is al meer dan 156.000 hectare bos in de as gelegd .
door
Jolien
Leestijd 2 min.

Door het droge weer en een harde, hete wind hebben de meer dan 1.000 brandweermannen in Alberta het erg moeilijk om de brand onder controle te krijgen. Wel zijn ze er met behulp van meer dan 130 helikopters en blusvliegtuigen in geslaagd te voorkomen dat de brand gemeenten ten noorden en ten zuiden van Fort McMurray vernielt. Al is het vooral wachten op regen. «De brand zal in deze droge omstandigheden alleen maar toenemen, totdat we aanzienlijke regenval krijgen», aldus Chad Morrison, die de operatie leidt.

Londen

De vlammenzee is sinds 1 mei, toen de brand nog om onbekende redenen uitbrak, verdubbeld in omvang. Momenteel heeft het vuur zich al uitgestrekt over een oppervlakte van 156.000 hectare, vergelijkbaar met de oppervlakte van Londen. ‘The Beast', zoals de enorme vuurzee door de plaatselijke bevolking ook wel wordt genoemd, heeft al meer dan 1.600 huizen en andere gebouwen vernield.

Huisdieren

Intussen zijn ruim 88.000 inwoners van Fort McMurray, dat het zwaarst is getroffen, geëvacueerd. Deze mensen worden ondergebracht in het zuiden, maar ook 25.000 inwoners verblijven momenteel in kampen voor werknemers van de olie-industrie in het noorden van de stad. Tot nu toe raakte er niemand gewond. Omdat de grootste evacuaties achter de rug zijn, richten de Canadese hulpdiensten in de staat Alberta zich op het redden van huisdieren die in de getroffen gebieden zijn achtergebleven.

Olieproductie

Niet enkel de bevolking lijdt onder de ramp, maar ook de economie. De olieproductie, die goed is voor zo'n 16% van de Canadese productie, in het gebied ligt volledig stil. Naar schatting bedraagt de schade meer dan 6 miljard euro, de kostbaarste natuurramp in Canada ooit.

Foto AFP / C. Burston