Damascus viert "Dag van de martelaren" in Palmyra

door
Belga
Leestijd 1 min.

Militaire muziek, patriottistische gezangen en vlaggen: de Syrische autoriteiten hebben gisterenavond de "Dag van de martelaren" gevierd in het amfitheater van Palmyra. De stad werd nog maar recent heroverd op IS. Hoewel het land al vijf jaar lang is ondergedompeld in een burgeroorlog waarbij al meer dan 270.000 mensen zijn omgekomen, wilde het Syrische regime de antieke stad voor de viering een bijzondere luister geven, zes weken nadat ze de radicale strijders van IS er verdreef.

"We zijn hier om hulde te brengen aan wie is gestorven voor het vaderland", zei de presentator die vervolgens het toneel ruimde voor het orkest van de politie en het Syrische leger, dat een hymne bracht voor de doden.

Op 25 juli 2015 verspreidde IS een video waarin te zien was hoe in het theater 25 soldaten werden geëxecuteerd en op een van de muren zijn nog steeds de kogelinslagen van toen te zien.

Om het belang te benadrukken dat de Russische troepen bij de herovering van de stad hebben gespeeld, gingen nadien een twintigtal Russische soldaten het podium op, waar ze zwaaiden met Russische en Syrische vlaggen.

Ook donderdag waren er feestelijkheden in de Syrische historische stad. Rusland vierde er de bevrijding met een symfonisch concert. Dirigent Valery Gergiev trad op in het amfitheater met het Orkest van het Mariinskitheater van Sint-Petersburg.

bron: Belga