Blokkage aan Oostenrijks-Italiaanse grens "politieke ramp"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een blokkage door Oostenrijk aan de grens met Italië op de Brennerpas, zou een "politieke ramp" zijn voor Europa. Daarvoor waarschuwde de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Wenen dreigt met grenscontroles aan de Brennerpas, zou Italië geen maatregelen nemen om de migranten- en vluchtelingenstroom beter te controleren. De overgang is echter ook een belangrijk punt voor het Europese transport en een poort tussen Noord- en Zuid-Europa, aldus Juncker in een interview aan de kranten van de Duitse groep Funke Mediengruppe. "Dat is waarom alles wat de Brenner zou blokkeren, niet alleen ernstige economische maar vooral ook zware politieke gevolgen zou hebben", waarschuwde hij.

De Luxemburger toonde zich ook ongerust over de houding van Oostenrijk in de vluchtelingencrisis. "Wat we in Oostenrijk waarnemen, zien we helaas ook in andere Europese landen, waar partijen spelen met de schrik van mensen", zei hij.

Gemiddeld steken ongeveer 2.500 vrachtwagens en 15.000 wagens elke dag de grens over via de Brennerpas, een cruciale economische ader voor Italië en de bedrijven die naar het noorden van Europa uitvoeren. De pas is daarnaast ook belangrijk voor het toeristisch verkeer tussen Noord- en Zuid-Europa.

Oostenrijk ligt op de kruising van twee belangrijke vluchtelingenroutes in Europa: via de Balkan en Italië. Het land zag in 2015 honderdduizenden vluchtelingen door Oostenrijk trekken en ving 90.000 van hen op. Voor dit jaar legde Wenen een plafond van 37.500 asielzoekers vast. Bijna de helft daarvan is al bereikt.

bron: Belga