Dit cijfer is illegaal

Amerika is land met vele rare kanten, vraag het maar aan Donald Trump, maar het blijkt dat het daar ook illegaal is om in het bezit te zijn van een specifiek priemgetal. De cijfers wordt namelijk gebruikt om de beveiliging van dvd's te omzeilen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

De cijfers die je in de bovenstaande afbeelding ziet staan, lijken heel hard om het illegale exemplaar, maar is op enkele plaatsen gewijzigd. Het getal is ons niet zo dierbaar dat we ervoor ruzie willen krijgen met het Amerikaans gerecht, want het kan je weldegelijk heel wat last opleveren. In de VS is het namelijk illegaal om in bezit te zijn van het getal of om het aan iemand door te geven.

Het ellenlange priemgetal wordt gebruikt om dvd's te beveiligen tegen mensen die de dvd willen kopiëren. Door het unieke karakter van het getal, dient het als een soort van sleutel. Als een computer het getal niet kent, zal hem toegang geweigerd worden tot de innerlijk werking van de dvd en zal het dus onmogelijk zijn om de film te kopiëren. Het was één van de manieren waarop de Amerikaanse overheid de filmindustrie wou beschermen tegen piraterij.

Het risico met sleutels is dat ze ook in andermans handen kunnen vallen en dat is wat er gebeurd is met het getal. Het circuleert al even op het internet en werd door enkele IT-creatievelingen gebruikt om programma's te maken die de beveiliging van dvd's kunnen omzeilen. Daarom is het dus illegaal om in het bezit te zijn van de cijfers.

Zelf gaan we het origineel getal niet vrijgeven, maar een klein vogeltje heeft ons ingefluisterd dat één van de comments op het Youtube-filmpje hieronder wel eens iets interessants zou kunnen bevatten.

Foto Youtube