Amerikaanse zakenman leert dakloze vrouw lezen

Het lijkt een onwaarschijnlijk duo, maar elke dinsdag spreken Greg Smith en Amy Joe af om samen te lunchen. Toen de jongeman hoorde dat de vrouw op straat was beland omdat ze niet kon lezen, besloot hij om haar les te geven. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

De 25-jarige man uit Orlando schrijft op Facebook dat hij Amy elke dag tegenkwam op weg naar zijn werk. In plaats van te bedelen om geld, wenste ze hem telkens een fijne dag toe. De twee raakten aan de praat en ze spraken af om elke week dinsdag samen te eten. Tijdens een van de lunchdates biechtte de vrouw op dat ze niet kon lezen, waardoor ze moeilijk een baan kon zoeken.

Smith was zo geraakt door de bekentenis, dat hij haar ondertussen leert lezen. "Ik ben bevoorrecht met wonderbaarlijke ouders en een familie die de middelen hebben om mijn keuzes te steunen. Amy Joe heeft dat geluk niet, dus lees ik haar elke week een nieuw boek voor. De rest van de week oefent ze alleen verder."

"Ik deel het verhaal van Amy niet opdat jullie medelijden hebben met haar", voegt Smith daar nog aan toe. "Ik schrijf dit omdat het in elke familie kan voorkomen en omdat ik hoop dat meer mensen elkaar helpen."

Amy Joe Foundation

De Facebookpost van Smith is ondertussen al meer dan 40.000 keer gedeeld. Dat succes heeft ervoor gezorgd dat de goedhartige ziel een organisatie 'Amy Joe Foundation" wil opstarten om verschillende daklozen in zijn buurt te helpen. Om de oprichting te financieren, heeft de Amerikaan een crowdfundingactie op poten gezet op de website van GoFundMe. Na amper 4 dagen heeft hij al 5.000 dollar (ongeveer 4.300 euro) verzameld, ongeveer de helft van zijn streefdoel.