Doodstraf leider Bengalese islamistische partij bevestigd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De leider van de grootste islamistische politieke partij van Bangladesh, Jamaat-e-Islami, zal wellicht in de komende dagen worden opgehangen. Het hooggerechtshof heeft zijn doodstraf vanmorgen bevestigd. Motiur Rahman Nizami (73) krijgt de straf voor oorlogsmisdaden die hij beging tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen Pakistan in 1971. Na verschillende beroepspogingen, is de enige overblijvende mogelijkheid voor Nizami een presidentieel pardon. Het is niet duidelijk of hij daar om zal vragen. Nizami werd voor het eerst veroordeeld in oktober 2014, onder meer wegens genocide, verkrachting en aanzetten tot religieus geweld tijdens de negen maanden durende oorlog van 1971. De Jamaat-partij verzette zich toen tegen de onafhankelijkheid van Bangladesh, toen nog een deel van Pakistan, en koos de kant van het Pakistaanse leger.

Zo'n 3 miljoen mensen stierven in het conflict en ongeveer 200.000 vrouwen werden verkracht, zo schat de Bengalese overheid. Onafhankelijke onderzoekers zeggen echter dat de dodentol veel lager lag.

Een vroege poging om oorlogsmisdaden te vervolgen in 1975 werd afgeblazen na de moord op de eerste president van Bangladesh, Sheik Mujibur Rahman. In 2010 werd alsnog een speciaal tribunaal in het leven geroepen. Sindsdien werden al verschillende Jamaat-leiders geëxecuteerd en ook een verantwoordelijke van oppositiepartij BNP kreeg de doodstraf. De executies leidden in 2013 tot rellen met de politie, waarbij 500 mensen om het leven kwamen.

bron: Belga