Tommelein legt straks eed af als Vlaams minister

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Tommelein (Open Vld) legt vanmiddag in het Vlaams Parlement de eed af als minister. Tommelein vervangt er partijgenote Annemie Turtelboom die vorige vrijdag onverwacht ontslag nam uit de regering-Bourgeois na aanhoudende discussies over de Vlaamse energieheffing of 'Turteltaks'. De zitting in het Vlaams halfrond start om 14 uur met de mededeling van het ontslag van Annemie Turtelboom als Vlaams viceminister-president en minister van Financiën, Begroting en Energie. Gewezen federaal staatssecretaris Bart Tommelein vervangt haar. Tommelein zal uitgenodigd worden de eed af te leggen. Anders dan de federale ministers moeten Vlaamse ministers de eed niet afleggen in handen van de koning, maar in handen van de parlementsvoorzitter, Jan Peumans.

Ook Vlaams volksvertegenwoordiger Emmily Talpe (Open Vld) zal opnieuw de eed afleggen. Zij verdween enkele dagen uit het parlement omdat Tommelein na zijn ontslag als federaal staatssecretaris opnieuw Vlaams volksvertegenwoordiger was geworden. Nu Tommelein minister wordt, kan Talpe opnieuw haar zitje in het Vlaams halfrond innemen.

Na die eedafleggingen wordt de zitting even geschorst omdat de Vlaamse regering een korte ministerraad zal houden. Op die ministerraad, die uitzonderlijk zal plaatsvinden in het Vlaams Parlement, zullen de bevoegdheden opnieuw verdeeld worden en zullen ook de agendapunten afgehandeld worden die vorige week vrijdag - door het plotse ontslag van Turtelboom - niet zijn afgewerkt. Na afloop van de ministerraad gaat de nieuw samengestelde regering wellicht op de foto.

Dan volgt het geplande actualiteitsdebat over het Vlaamse energiebeleid. Minister-president Geert Bourgeois zou voor aanvang van dat debat een verklaring afleggen namens de Vlaamse regering.

bron: Belga